USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 8 1 0 3 0 (+1320)
USD
НБУ
39.55
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.43
Готівка
43.00

Україна отримала транш від МВФ майже на 900 млн доларів

Залучені кошти є результатом успішного другого перегляду програми EFF Виконавчою радою МВФ
МВФ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Сьогодні, 14 грудня, Україна отримала третій транш фінансування на суму близько 900 млн доларів від Міжнародного валютного фонду (МВФ) в рамках програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF). Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Зазначається, що залучені кошти є результатом успішного другого перегляду програми EFF Виконавчою радою МВФ. 

"Потужна та вкрай важлива підтримка від Фонду допоможе своєвчасно профінансувати пріоритетні видатки державного бюджету та забезпечити макроекономічну стабільність в умовах воєнного стану. Програма EFF і надалі складатиме надійну основу для розвитку економічної програми уряду України на шляху до повної інтеграції в ЄС", – наголосив міністр фінансів Сергій Марченко. 

Що відомо про програму МВФ?

Чотирирічна програма Міжнародного валютного фонду для України стартувала 3 квітня, коли Мінфін отримав транш від фонду у 2,7 млрд доларів. Цьому передував майже рік складних дискусій. Ще влітку 2022-го більшість співробітників Фонду категорично відкидали можливість програми для України, що перебуває в стані війни.

У червні Україна успішно пройшла перший перегляд програми, отримавши другий транш на 900 млн доларів. 13 листопада МВФ повідомив про досягнення угоди на рівні персоналу (SLA) за оновленим переліком економічної та фінансової політики для другого перегляду програми EFF. Фонд заявив, що усі кількісні критерії ефективності на кінець червня та індикативні цілі на кінець вересня були виконані. Більшість структурних маяків також було досягнуто, відкриваючи шлях для розгляду Радою директорів, що дало б змогу виділити близько 900 млн доларів (SDR663,9 млн). Співпраця з міжнародними партнерами є критично важливою для України, оскільки внутрішніх надходжень до бюджету вистачає лише на фінансування оборони та безпеки.

Новини за темою: Україна виконала ще два маяки за програмою співпраці з МВФ

Раніше ми писали, що місія МВФ починає обговорення заходів з представниками української влади щодо другого перегляду програми розширеного фінансування (EFF). Серед іншого мав обговорюватися стан виконання Україною взятих на себе зобов’язань.

А на початку листопада Україна та Міжнародний валютний фонд досягли угоди на рівні персоналу щодо другого перегляду механізму розширеного фінансування. Це відкриває шлях до отримання Україною траншу на суму близько 900 мільйонів доларів.

Читайте також:
США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України США схвалили терміновий продаж трьох установок HIMARS для України
Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги Міноборони Британії оголосило про передачу Україні найбільшого в історії пакета допомоги
Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол Латвія передаватиме Україні дрони та РЛС власного виробництва, - посол
Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено Байден схвалив передачу допомоги Україні на 400 млн доларів. Оновлено