USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

МОН поставило на паузу модернізацію ЗВО на час вступної кампанії

Йдеться про три проєкти розпоряджень, що стосуються об’єднань ЗВО у Львові, Кривому Розі та Дніпрі
вступники
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство освіти й науки України на час вступної кампанії-2024 призупиняє модернізацію мережі закладів вищої освіти (ЗВО). Про це повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

"14 березня стартувала реєстрація на НМТ-2024, основна сесія якого відбудеться з 14 травня по 25 червня. Після цього розпочнеться активна фаза вступної кампанії, але ми розуміємо, що і вступники, і заклади освіти вже активно до неї готуються. Тож вирішили у цей період не пропонувати на розгляд уряду зміни в мережі ЗВО, крім тих, що вже перебувають на погодженні у ЦОВВ", – заявив Лісовий.

Йдеться про три проєкти розпоряджень, що стосуються об’єднань ЗВО у Львові, Кривому Розі та Дніпрі.

Міністр додав, що впродовж наступних місяців продовжать консультації зі стейкхолдерами.

"Хочемо розробити ефективні стратегії розвитку як окремих обʼєднаних університетів, так і мережі ЗВО загалом", – пояснив очільник МОН.

Новини за темою: В Україні готують масштабну реформу вищої освіти

Модернізація закладів вищої освіти

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий пояснив, які передумови та переваги для студентів і викладачів будуть після модернізації мережі ЗВО. І зауважив, що ключовою метою реформ є підвищення якості освіти.

"Нині наша команда вже презентувала декілька рішень, які спрямовані на комплексну трансформацію системи вищої освіти в Україні", – розповів посадовець.

Це такі як:

  • зміна системи держзамовлення та запровадження державних грантів: мета – збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти, а також створити передумови для якісної конкуренції між ЗВО за вступників;
  • запровадження індивідуальних освітніх траєкторій: студенти зможуть самостійно регулювати строки навчання, вивчати предмети, які цікавлять найбільше, та навіть змінювати спеціальність після року-півтора навчання, якщо є така потреба;
  • посилення управлінської спроможності ЗВО через масове навчання управлінських команд, посилення ролі наглядових рад при ЗВО, розширення їхнього функціонала, залучення до рад представників бізнесу тощо;
    модернізація мережі ЗВО, інвестиції в навчально-наукове й лабораторне обладнання в укрупнених закладах, яких стане менше, але які будуть конкурентоспроможними і забезпечуватимуть якісну освіту.

Додамо, у жовтні 2023 року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про реформу вищої освіти в Україні. Документ передбачає, що студентам нададуть право змінювати спеціальність після першого-другого курсів, контрактники зможуть обирати тривалість навчання, заочну форму замінить дистанційна.

Водночас за планом упровадження освітньої реформи 2025 року почнеться пілотування профільної середньої освіти й окремих навчальних закладів. На основі результатів пілотування скоригують навчальні програми й матеріали для масового впровадження в ліцеях.

Планується, що найбільша гнучкість у виборі предметів буде починаючи з 11 класу, повідомили UWN в пресслужбі Міністерства освіти й науки України. У відомстві зазначили, що 10 клас вважатиметься адаптаційним.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким