USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК

На суді чоловік назвав свої дії помилкою
ТЦК ЗСУ військові
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Військовий територіального центру комплектування отримав три роки позбавлення волі за те, що два тижні не приходив на службу. Як сказав чоловік, він не хотів служити в ТЦК, а думав піти на фронт, про це стало відомо з вироку Сторожинецького районного суду Чернівецької області.

Згідно з матеріалами справи, чоловік, якого визнали обмежено придатним, служив в одному з ТЦК. Торік 15 травня 2023-го на службу не з’явився, а залишився вдома до 7 червня. І проводив час на власний розсуд, не пов’язаний зі службою.

"21 березня 2024 року військового затримали та взяли під варту й звинуватили в самовільному залишенні військової частини або місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану, тривалістю понад три доби. На суді чоловік повністю визнав свою провину та розкаявся", – зазначено у вироку.

Крім того, чоловік пообіцяв ніколи не скоювати злочини, а свої дії назвав помилкою. І взагалі пояснив, що хотів служити на фронті, а не працювати в ТЦК. Тож попросив його суворо не карати й дати можливість воювати на передовій.

Суддя зважив на пом’якшувальні обставини, зокрема на участь у захисті України та прагнення вирушити на фронт. На  думку судді, "виправлення обвинуваченого неможливе без ізоляції від суспільства".

Тому чоловікові призначили покарання у вигляді трьох років позбавлення волі. Однак вирок суду ще можна оскаржити.

Також відомо, що військовий проживає з жінкою у цивільному шлюбі, на утриманні має трьох неповнолітніх дітей від першого шлюбу.

Необхідна явка до ТЦК

Додамо, що роботодавці бізнесів зобов’язані повідомляти працівникам про необхідність з’явитись до ТЦК. Про це в ефірі ТАК TV повідомив народний депутат від фракції "Слуга народу", заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко.

Нардеп зазначив, що раніше щодо оповіщення співробітників це було право керівника, а зараз це обов’язок керівника. І є перелік керівників, до складу яких входить цей обов’язок.

"Механізм сповіщення зараз, наскільки я розумію, є в постанові діючій, але я думаю, що, скоріше за все, Кабмін зробить додаткову постанову", – сказав Федієнко.

Разом з тим пояснив, що ТЦК повинні мати контакт з уповноваженою особою підприємства, яке веде військовий облік, і коли ТЦК потрібно зробити видачу повісток військовозобов’язаним, які працюють на цьому підприємстві, вони зв’язуються з керівником або уповноваженою особою цього підприємства, передають йому відповідний перелік повісток і той вже повістки передає співробітникам.

Читайте також:
Вбивство Фаріон: 18-річного підозрюваного взяли на 60 днів під варту без права внесення застави Вбивство Фаріон: 18-річного підозрюваного взяли на 60 днів під варту без права внесення застави
За хабар: Колишня суддя Господарського суду Сумщини отримала шість років тюрми з конфіскацією половини майна За хабар: Колишня суддя Господарського суду Сумщини отримала шість років тюрми з конфіскацією половини майна
Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації Росія краде в українських полонених органи: Їх, ймовірно, використовують для трансплантації
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід