USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Модернізація закладів вищої освіти. Лісовий пояснив, які є переваги для студентів і викладачів

Ключовою метою реформ є підвищення якості освіти
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Якість освіти у багатьох університетах України потребує вдосконалення. Міністр освіти і науки Оксен Лісовий пояснив, які передумови та переваги для студентів і викладачів будуть після модернізації мережі закладів вищої освіти (ЗВО).

Він зауважив, що ключовою метою реформ є підвищення якості освіти.

"Створити більше можливостей для самореалізації студентів і педагогів. І також – якомога ефективніше використовувати існуючі обмежені ресурси – і людські, і фінансові. Кількість вступників щороку зменшується і, на жаль, ця тенденція триватиме", – вказав Лісовий.

І додав, що основна причина цього – депопуляція.

"Також свою роль відіграє війна. З огляду на це дуже важливо вчасно ухвалювати ефективні рішення. Концентрувати ресурси та об’єднувати зусилля. Модернізація мережі ЗВО – один з інструментів. Тож відповіді на найпопулярніші запитання зібрали на слайдах", – зауважив глава Міносвіти.

Що передбачає трансформація вищої освіти?

"Нині наша команда вже презентувала декілька рішень, які спрямовані на комплексну трансформацію системи вищої освіти в Україні", – розповів посадовець.

Це такі як:

  • зміна системи держзамовлення та запровадження державних грантів: мета – збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти, а також створити передумови для якісної конкуренції між ЗВО за вступників;
  • запровадження індивідуальних освітніх траєкторій: студенти зможуть самостійно регулювати строки навчання, вивчати предмети, які цікавлять найбільше, та навіть змінювати спеціальність після року-півтора навчання, якщо є така потреба;
  • посилення управлінської спроможності ЗВО через масове навчання управлінських команд, посилення ролі наглядових рад при ЗВО, розширення їхнього функціонала, залучення до рад представників бізнесу тощо;
    модернізація мережі ЗВО, інвестиції в навчально-наукове й лабораторне обладнання в укрупнених закладах, яких стане менше, але які будуть конкурентоспроможними і забезпечуватимуть якісну освіту.

Реформа освіти

У жовтні 2023 року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про реформу вищої освіти в Україні. Документ передбачає, що студентам нададуть право змінювати спеціальність після першого-другого курсів, контрактники зможуть обирати тривалість навчання, заочну форму замінить дистанційна.

Крім того, заклади вищої освіти матимуть більшу автономію – зможуть формувати власні інструменти досягнення встановлених стандартом компетентностей на нерегульованих спеціальностях. Натомість для регульованих спеціальностей (наприклад, право, медицина, правоохоронна діяльність тощо) детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання і навіть назви відповідних освітніх програм.

Новини за темою: В Україні готують масштабну реформу вищої освіти

МОН очікує, що закон може набути чинності з наступного навчального року. Законопроєкт "Про індивідуальні освітні траєкторії" вплине на вступ та вступників у виші у 2024–2025 навчальному році, заявляв раніше заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Нагадаємо, в Україні в рамках реформи вищої освіти запроваджують модель державних грантів для студентів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання.

А з вересня 2024 року Міністерство освіти і науки планує запровадити у вишах пілотні військові кафедри, що будуть відповідати за базовий військовий вишкіл для всіх хлопців і бажаючих дівчат. 

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти? Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?
Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким Як реформуватимуть вищу освіту в Україні. Розмова із заступником міністра освіти Михайлом Винницьким