USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено

На сторінці президента Раїсі в Instagram іранців закликають молитися
Раїсі
Ібрагім Раїсі
Джерело: відкриті джерела

Вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі з Азербайджану, вдень потрапив в аварію. Нині його життя перебуває під загрозою, пише Reuters з посиланням на іранського чиновника.

Джерело видання вказує, що гелікоптер розбився, коли перетинав гірську місцевість у сильному тумані, повертаючись із візиту до кордону з Азербайджаном.

"Усе ще сподіваємося, але інформація, що надходить з місця катастрофи, викликає занепокоєння. Життя президента Раїсі та міністра закордонних справ Хосейна Амір Абдоллахіяна під загрозою після аварії", – сказав чиновник на умовах анонімності.

Тим часом на сторінці президента в Instagram іранців закликають молитися.

Іранців просять молитися
Джерело: скріншот

Що передувало?

Медіа вказують, що, ймовірно, аварія сталася в районі азербайджанського міста Джульфа. Ібрагім Раїсі саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

"В аварію потрапив один із трьох гелікоптерів у кортежі Раїсі", – писали ЗМІ з посиланням на державне телебачення Ірану.

Пізніше агентство Tasnim заявило, що дехто із супутників президента Ірану на гелікоптері зв’язався з центром. Є ймовірність, що минулося без загиблих.

У колоні було три гелікоптери, два з яких – з міністрами та чиновниками – благополучно прибули до місця призначення.

Нині рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летів президент та глава МЗС.

Новини за темою: Як іранська зброя впливає на війни у світі, – дослідження Bloomberg

Що відомо про Раїсі?

Ібрагім Раїсі є президентом Ірану із серпня 2021 року.

Адміністрацію президента Ірану звинувачують у постачанні безпілотників до Росії під час її вторгнення в Україну, а також у жорсткому придушенні повстань в країні.

Так, ще минулого року Раїсі визнав, що ірансько-російські відносини "охоплюють безліч аспектів – від економічної співпраці до культурних обмінів і досліджень", але він зауважив, що кожна з цих динамік "передує війні в Україні". Також політик стверджував, що жодних документів, які б підтверджували звинувачення в тому, що Тегеран надав РФ таку зброю, ніколи не було представлено з початку повномасштабної війни.

Раїсі продовжував заявляти, що "ми проти війни в Україні, і крапка", і запропонував допомогти в припиненні конфлікту.

"Ми неодноразово казали, що готові виступити посередником, щоб добитися припинення бойових дій між Російською Федерацією та Україною", – коментував Раїсі.

Разом з тим стверджував, що Вашингтон відіграє дестабілізуючу роль, надаючи Києву велику військову допомогу.

"І наше запитання залишається до Сполучених Штатів Америки: чому таке бажання постачати військову техніку та залучати суму в доларах від цих поставок і продажів, а не енергійно виходити на арену, щоб сприяти припиненню бойових дій і просувати мир?" – казав президент Ірану.

Зауважимо, так заяви від Раїсі лунали під час візиту Шойгу до Тегерану, де той відвідував виставку озброєнь Аерокосмічних сил КВІР, а начальник Генштабу збройних сил Ірану Мохаммад Багері повідомив, що за результатами переговорів РФ та Іран внесуть своє військово-технічне співробітництво в пункт двостороннього договору про довгострокове співробітництво.

Читайте також:
Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M
Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї Ймовірно, вже через два тижні Іран буде здатний виробляти матеріал для ядерної зброї
Глобальний технічний збій: Призупинено роботу багатьох компаній, CrowdStrike вже вирішує проблему Глобальний технічний збій: Призупинено роботу багатьох компаній, CrowdStrike вже вирішує проблему
Кремль шукає спосіб, як врятуватись від дронів: Аналітики ISW пояснили, навіщо Україна атакує РФ Кремль шукає спосіб, як врятуватись від дронів: Аналітики ISW пояснили, навіщо Україна атакує РФ