USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено

На сторінці президента Раїсі в Instagram іранців закликають молитися
Раїсі
Ібрагім Раїсі
Джерело: відкриті джерела

Вертоліт, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі з Азербайджану, вдень потрапив в аварію. Нині його життя перебуває під загрозою, пише Reuters з посиланням на іранського чиновника.

Джерело видання вказує, що гелікоптер розбився, коли перетинав гірську місцевість у сильному тумані, повертаючись із візиту до кордону з Азербайджаном.

"Усе ще сподіваємося, але інформація, що надходить з місця катастрофи, викликає занепокоєння. Життя президента Раїсі та міністра закордонних справ Хосейна Амір Абдоллахіяна під загрозою після аварії", – сказав чиновник на умовах анонімності.

Тим часом на сторінці президента в Instagram іранців закликають молитися.

Іранців просять молитися
Джерело: скріншот

Що передувало?

Медіа вказують, що, ймовірно, аварія сталася в районі азербайджанського міста Джульфа. Ібрагім Раїсі саме повертався з Азербайджану, де мав зустріч із президентом Ільхамом Алієвим.

"В аварію потрапив один із трьох гелікоптерів у кортежі Раїсі", – писали ЗМІ з посиланням на державне телебачення Ірану.

Пізніше агентство Tasnim заявило, що дехто із супутників президента Ірану на гелікоптері зв’язався з центром. Є ймовірність, що минулося без загиблих.

У колоні було три гелікоптери, два з яких – з міністрами та чиновниками – благополучно прибули до місця призначення.

Нині рятувальні сили розпочали масштабну операцію з пошуку третього вертольота, у якому летів президент та глава МЗС.

Новини за темою: Як іранська зброя впливає на війни у світі, – дослідження Bloomberg

Що відомо про Раїсі?

Ібрагім Раїсі є президентом Ірану із серпня 2021 року.

Адміністрацію президента Ірану звинувачують у постачанні безпілотників до Росії під час її вторгнення в Україну, а також у жорсткому придушенні повстань в країні.

Так, ще минулого року Раїсі визнав, що ірансько-російські відносини "охоплюють безліч аспектів – від економічної співпраці до культурних обмінів і досліджень", але він зауважив, що кожна з цих динамік "передує війні в Україні". Також політик стверджував, що жодних документів, які б підтверджували звинувачення в тому, що Тегеран надав РФ таку зброю, ніколи не було представлено з початку повномасштабної війни.

Раїсі продовжував заявляти, що "ми проти війни в Україні, і крапка", і запропонував допомогти в припиненні конфлікту.

"Ми неодноразово казали, що готові виступити посередником, щоб добитися припинення бойових дій між Російською Федерацією та Україною", – коментував Раїсі.

Разом з тим стверджував, що Вашингтон відіграє дестабілізуючу роль, надаючи Києву велику військову допомогу.

"І наше запитання залишається до Сполучених Штатів Америки: чому таке бажання постачати військову техніку та залучати суму в доларах від цих поставок і продажів, а не енергійно виходити на арену, щоб сприяти припиненню бойових дій і просувати мир?" – казав президент Ірану.

Зауважимо, так заяви від Раїсі лунали під час візиту Шойгу до Тегерану, де той відвідував виставку озброєнь Аерокосмічних сил КВІР, а начальник Генштабу збройних сил Ірану Мохаммад Багері повідомив, що за результатами переговорів РФ та Іран внесуть своє військово-технічне співробітництво в пункт двостороннього договору про довгострокове співробітництво.

Читайте також:
Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян Дев'ятим президентом Ірану став ліберал Масуд Пезешкіян
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд В Ірані пройшов перший тур президентських виборів: Хто вийшов у наступний раунд
ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом ЗСУ отримають комплектуючі до Су-27, які намагались вивезти з України рейсовим автобусом