USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу

Тепер країни – члени Євросоюзу матимуть два роки, щоб впровадити ухвалені закони на практиці
Євросоюз

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

14 травня Рада Європейського Союзу ухвалила історичну реформу європейської системи притулку та міграції. Реформа встановлює набір правил, які допоможуть впорядкувати прибуття мігрантів, створити ефективні й уніфіковані процедури та забезпечити справедливий розподіл тягаря між державами-членами, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Так, пакт про притулок і міграцію забезпечить справедливішу й сильну міграційну систему, яка принесе конкретні результати на місцях. Нові правила мають зробити європейську систему притулку ефективнішою і посилять солідарність між державами-членами.

"Європейський Союз також продовжить тісну співпрацю з третіми країнами для усунення першопричин нелегальної міграції. Тільки разом можемо знайти відповіді на глобальний міграційний виклик", – сказала державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур.

Загалом  Рада ЄС ухвалила 10 законодавчих актів, що реформують всю європейську систему надання притулку та управління міграцією.

Що передбачають нові правила?

Регламент про перевірку дозволить національним органам влади направляти нелегальних мігрантів та шукачів притулку на зовнішньому кордоні на відповідну процедуру. Крім того, гарантуватиме, що ідентифікація, перевірка безпеки та вразливості, а також оцінка стану здоров'я здійснюватимуться за єдиним принципом.

Нові правила щодо оновленої бази даних Eurodac дозволять збирати точніші та повніші дані (в тому числі біометричні) про різні категорії мігрантів, включаючи заявників на отримання міжнародного захисту та осіб, які нелегально прибувають до Євросоюзу. Це допоможе формувати політику та посилить контроль за нелегальною міграцією та несанкціонованими пересуваннями.

Регламент про процедуру надання притулку впорядковує європейську процедуру надання притулку та запроваджує обов'язкову прикордонну процедуру у чітко визначених випадках.

Водночас регламент про прикордонну процедуру повернення стосується повернення осіб, чиї заяви в межах цієї прикордонної процедури відхилили. А регламент про притулок та управління міграцією визначає, яка держава-член відповідає за розгляд заяв про надання міжнародного захисту, і вперше запроваджує справедливий розподіл відповідальності між державами-членами.

Завдяки кризовому регламенту Європейський Союз буде краще підготовлений до розгляду заяв про надання притулку у виняткових обставинах.

Кваліфікаційний регламент та директива про умови прийому встановлюють єдині правила щодо критеріїв надання міжнародного захисту та стандартів прийому шукачів притулку. Це також має сприяти зменшенню вторинних переміщень між країнами – членами ЄС.

Разом з тим регламент про переселення стосується легальних і безпечних шляхів до Євросоюзу, встановлюючи загальні правила переселення і гуманітарного прийому.

Новини за темою: Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років

Що далі?

Тепер країни – члени ЄС матимуть два роки, щоб впровадити ухвалені закони на практиці. Європейська комісія незабаром представить спільний план імплементації, щоб допомогти державам-членам у цьому процесі.

Зазначимо, у квітні нові положення про міграцію та притулок у Європейському Союзі схвалили голосами насамперед правоцентристів у Європарламенті, тоді як ліві та ультраправі підтримали лише окремі заходи, а інші розкритикували.

Пакет заходів, уперше запропонований у 2018 році, покликаний прискорити процеси надання притулку, причому на ухвалення рішень про право на притулок і примусове повернення відводитиметься не більше ніж 12 тижнів. Також передбачається створення єдиної централізованої системи перевірки на зовнішньому кордоні Євросоюзу та бази даних EURODAC, яка дозволить державам-членам перевірити, чи не подавав шукач притулку такої ж заяви в іншій країні.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії ЄС погодив лишити Урсулу фон дер Ляєн на посту очільниці Єврокомісії
Україна підписала з ЄС угоду про безпеку Україна підписала з ЄС угоду про безпеку