USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Реформа старшої школи: Найбільша гнучкість у виборі предметів буде з 11-го класу

Метою цих змін є запуск повноцінної профільної освіти в Україні
старшокласники
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

За планом упровадження освітньої реформи 2025 року почнеться пілотування профільної середньої освіти й окремих навчальних закладів. На основі результатів пілотування скоригують навчальні програми й матеріали для масового впровадження в ліцеях. Планується, що найбільша гнучкість у виборі предметів буде починаючи з 11-го класу, повідомили UWN в пресслужбі Міністерства освіти й науки України.

У відомстві зазначили, що 10-й клас вважатиметься адаптаційним.

"Клас буде з найбільшою кількістю обовʼязкових для всіх предметів і курсів, щоб підтягнути всіх учнів до потрібного рівня й дати їм змогу по-новому подивитися на кожен предмет. І зрештою переконатися у правильності вибору профілю. За бажанням учня профіль можна буде змінити для навчання в 11–12 класах", − сказали в МОН.

Також пояснили, що метою цих змін є запуск повноцінної профільної освіти в Україні. Зокрема, передбачено, що учнівство обиратиме профіль навчання, а також предмети й курси для вивчення.

"Ці предмети й курси за вибором будуть як у межах профілю (наприклад, учень обрав математичний профіль і узяв додатковий предмет, повʼязаний з ІТ), так і поза профілем (цей же учень із математичного профілю може обрати мистецтво як додатковий предмет). Планується, що найбільша гнучкість у виборі предметів буде починаючи з 11-го класу", − додали в міністерстві. 

Новини за темою: В Україні з 14 травня до 19 липня проводитимуть НМТ

Масштабна реформа старшої школи

Старт повних змін у старшій школі запланували на 2027 рік. Саме у 2027–2028 навчальному році навчатиметься перший 10-й клас, що здобуватиме профільну середню освіту три роки.

"Це учні й учениці, які 2018 року вступили в перші класи Нової української школи (рік, у який почалася реформа НУШ у всіх школах країни, − ред.). Запровадження трирічної профільної середньої освіти є частиною реформи "Нова українська школа". Зараз очікує затвердження Кабінетом міністрів Державний стандарт профільної середньої освіти. На його основі МОН зможе затвердити типову освітню програму та підготувати методичні матеріали, за якими авторські колективи створюватимуть модельні навчальні програми до інтегрованих курсів і предметів", − розповіли у відомстві.

Підручники до модельних навчальних програм оберуть за конкурсною процедурою після затвердження модельних навчальних програм, зауважили у міністерстві.

Новини за темою: Росія в підручниках має бути показана, як небезпечна країна для України, - історик Кульчицький

Раніше МОН інформувало UWN, що постійно вивчає можливості залучити міжнародну фінансову допомогу для того, аби забезпечити школи необхідною навчальною літературою. Особливо на контролі питання наявності підручників для класів за програмою "Нової української школи" (НУШ).

Так, Міністерство звернулося до деяких організацій і благодійних фондів за допомогою в забезпеченні учасників освітнього процесу навчальною літературою, зокрема для 1-го та 2-го класів НУШ.

Читайте також:
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали