USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", – Міненерго

Технології "мікромереж", які є в Дорожній карті розвитку "розумних мереж", – стійкіші до воєнних факторів і природних лих
енергосистема

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство енергетики України схвалило Дорожню карту розвитку "розумних мереж". Це передбачає впровадження автоматизації та цифрових рішень на всіх рівнях енергосистеми й вплине на зменшення втрат на вітчизняну енергосистему, повідомляють у пресслужбі Міненерго.

У відомстві кажуть, що це потрібно для того, аби зробити енергосистему більш збалансованою й захищеною.

Також згідно з Дорожньою картою відновлення пошкоджених російськими атаками об’єктів мають робити із застосуванням "розумних" технологій. Зокрема, технології "мікромереж" є стійкішими до воєнних факторів та природних лих.

"Українська енергосистема є невід’ємною частиною європейської, а отже, має розвиватися та модернізуватися за європейськими стандартами. Впровадження технології "розумних мереж" дозволить оптимізувати виробництво, передачу та споживання електроенергії, що стимулюватиме до зменшення втрат електроенергії", – сказав міністр енергетики Герман Галущенко.

Впровадження технології "розумних мереж" дозволить зменшити втрати електроенергії в електромережах в цілому по Україні на 6 млрд кВт-год щорічно. Також це вплине на зменшення річного індексу SAIDI (показник тривалості перерв в електропостачанні, – ред.) орієнтовно до 100 хвилин, що відповідає середньому показнику країн ЄС.

Разом з тим Дорожня карта розвитку "розумних мереж" передбачає активний розвиток систем автоматичного моніторингу, контролю, регулювання та захисту мереж, систем вимірювання і збору інформації, зокрема, систем "розумного обліку електроенергії".

Новини за темою: Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль

Україна через обстріли втрачає енергогенерацію

Тим часом Україна внаслідок квітневих атак Росії втратила 7 ГВт потужностей генерації електроенергії. Про це говорив глава Міненерго Герман Галущенко під час поїздки в Брюссель на неформальне засідання міністрів енергетики Євросоюзу.

Урядовець стверджував, що це масштабний обсяг генерації. Адже окупанти також знищили низку високовольтних трансформаторів на підстанціях, які передають електроенергію.

Галущенко додавав, що влітку Україна зможе частково компенсувати ці втрати. Насамперед користуючись із відновлювальних джерел енергії – сонця.

До речі, президент України Володимир Зеленський напередодні заявив, що нині для захисту критичної інфраструктури України потрібно мінімум сім систем протиповітряної оборони

Читайте також:
Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після ракетних обстрілів, - КМДА
У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати? У Києві збільшили суму компенсації за придбання генераторів ОСББ для багатоповерхівок: Як її отримати?
Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла
Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК Україна не може надійно захистити свою енергетику через нестачу ракет ППО, – ДТЕК