USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

В Україні готують масштабну реформу вищої освіти

У майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів та пільгових кредитів
Абітурієнти студенти ВНЗ освіта

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

В Україні в рамках реформи вищої освіти запроваджують модель державних грантів для студентів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання. Про це повідомив у Telegram прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Цьогоріч плануємо запустити масштабну реформу вищої освіти. Зараз є навчання на бюджеті і за контрактом. Ми пропонуємо змінити такий підхід, аби охопити державною підтримкою якнайбільше студентів. Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання", – зазначив він. 

Шмигаль зауважив, що державне замовлення – це повністю безоплатне навчання студента за бюджетні кошти.

"Одночасно ми запроваджуємо модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання. Зараз 60% студентів навчається на контракті. Наша мета – щоб, навпаки, понад 60% студентів отримували різні види державної підтримки", – написав він.

Війна впливає на якість освіти українських студентів

У Міністерстві освіти і науки зазначили, що у середньому, за підсумками PISA-2022, у всіх країнах, зокрема й країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), спостерігали безпрецедентне падіння успішності в усіх предметних галузях дослідження.

Причиною цього може бути тривале дистанційне навчання під час пандемії. А в Україні додалася ще й повномасштабна війна.

"Війна впливає на успішність і ментальне здоров'я школярів в Україні й залишає шрами, які ще довго відчуватимуться. Як показали дослідження PISA, наслідком цього стало те, що українським дітям складніше досягати успіхів у навчанні. Тому важливо впроваджувати загальнонаціональну стратегю відновлення освіти", – зазначив голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Раніше ми повідомляли, що київських школярів навчатимуть домедичної допомоги. У майбутньому така навчальна програма може стати частиною шкільного предмета "Захист України" або окремим предметом у навчальній програмі.

Новини за темою: В Україні не скасують заочну форму навчання, – нардеп Бабак
Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль Економне використання електроенергії має стати новою звичкою для всіх нас, – Шмигаль
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні