USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Україна програє інформаційну війну, – політтехнолог

Експерт каже, що в Україні відсоток людей, які знають, хто такі Соловйов, Скабєєва чи Симоньян, більше, ніж в Росії
пропаганда, фейки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Україна програє інформаційну війну, а наша система незахищена. Таку думку в ефірі ТАК TV висловив політтехнолог Дмитро Фіщенко.

За його словами, громадськість цього навіть не помічає.

"Можете перевірити для себе, беріть російські ресурси основні та їхні новини про Україну. Вони щось же "вкидають", правда-неправда, потім через день з'являється це у нас вже як внутрішнє посилання. А в Україні немає великого державного інформаційного агентства, яке робить різні пакети свіжої інформації. Все замінилося "Єдиними новинами"", – зауважує експерт.

При цьому додає, що телемарафон майже ніхто не дивиться. А щоб отримати новини, українці звертаються до інтернету та соцмереж.

"У нас не захищена система як така, а захищена тільки на патріотичному рівні. Відрізнити навіть без контекстного аналізу, чия це інформація: їхня (має на увазі росіян, – ред.) чи наша – це велика гра чи невелика, в нас не виходить. Маємо, з мого погляду як політтехнолога, страшну помилку. Умовно кажучи, закинули нам фейк, прочитали його, приміром, 20 тисяч, повірили половина, 50% – 10 тисяч. Потім спростували цей фейк. Мільйон про це дізналися. Повірили, що це фейк 90%. 100 тисяч вже вірять в те. Ми самі розносимо їхню інформаційну заразу", – коментує фахівець.

Водночас вважає, що треба "повністю перекрити цю річ". Фіщенко каже, що в Україні відсоток людей, які знають, хто такі Соловйов, Скабєєва, Симоньян (російські пропагандисти, – ред.), більше, ніж в Росії.

"У нас тільки тицяєш у Telegram-каналах – цитати їхні. А в них, коли, буває, питають, росіяни не знають і цього не дивляться. Їхнє телебачення побудовано на промиванні мізків їм й на розповсюджуванні інформації у нас. Ми самі починаємо спростовувати, що вони говорять, це як провокація", – пояснює політтехнолог.

Новини за темою: Ukraine World News отримав подяку від Центру протидії дезінформації при РНБО

В Україні діє проєкт, що протидіє фейкам та пропаганді

До речі, в Україні створили проєкт BRAMA, діяльність якого направлена на захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації, протиправного та забороненого контенту. Нині ж кіберполіція запрошує громадян долучитися до соціального проєкту.

Кіберполіцейські кажуть, що країна-агресорка веде війну не лише за нашу територіальну цілісність. На додачу до цього російська пропаганда намагається проникнути в наш інформаційний простір, використовуючи беззбройні методи.

Водночас українські народні депутати та представники правоохоронних органів працюють над розробкою законопроєкту про регулювання дезінформації та пропаганди у медіа й соцмережах, який має посилити відповідальність та визначити уповноважені органи.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку