USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Безпечна освіта в умовах війни. Де найкраща ситуація з укриттями в закладах освіти?

Яка ситуація із забезпеченістю укриттями в закладах освіти, UWN запитав в ОВА
укриття
Джерело: UWN

Україна вже третій рік живе в умовах повномасштабної війни. І де б ти не був: поблизу лінії фронту чи за сотні кілометрів від нього – небезпека є. На жаль, ворог підступний і цілить своє вбивче залізо по мирних містах та цивільній інфраструктурі.

Попри всі складнощі, українці продовжують жити, а підростаюче покоління – здобувати освіту. Чи легко останнім це вдається? Не впевнені. Частина учнів здобувають освіту онлайн, частина – очно, відвідуючи навчальні заклади. І якщо до онлайн ми були готові ще з часів пандемії коронавірусу, то з очною формою навчання виявилось дещо складніше. Чому? Бо ж при кожному сигналі повітряної тривоги всі учасники навчального процесу (учні, викладачі, персонал навчального закладу) мають прямувати до укриттів. Їх, спеціально обладнаних сховищ, виявилось в країні недостатньо.

Яка ж ситуація із забезпеченістю укриттями в закладах освіти, UWN запитав в ОВА.

Тож. Найвищий показник забезпеченості укриттями закладів освіти – на Івано-Франківщині та Львівщині. Зокрема, в Івано-Франківській області з 1135 закладів освіти наявне укриття є в 1130 закладах, що становить 99,5%. 

На Львівщині заклади вищої та фахової передвищої освіти, а також заклади професійної (професійно-технічної освіти) забезпечені укриттями на 100%. Заклади загальної середньої освіти забезпечені укриттями на 99,8%, а заклади дошкільної освіти забезпечені укриттями на 99,2%.

Високий показник забезпеченості закладів освіти укриттями мають Тернопільщина, Хмельниччина, Кіровоградщина, Житомирщина, Рівненщина, Волинь та Київщина.

Так, на Київщині заклади освіти використовують 11 279 обʼєктів цивільного захисту, що надає можливість 98% закладів освіти області працювати за очною та змішаною формою навчання. У більшості закладів організовано навчання у дві зміни та підзміни у звʼязку з обмеженою кількістю місць в укриттях.

А заклади освіти Хмельниччини забезпечені укриттями на 97,7% (від загальної кількості).

На 97% забезпечені укриттями заклади освіти Тернопільської області. В ОВА пояснюють, що заклади дошкільної освіти забезпечені укриттями на 96%, а заклади загальної середньої освіти – на 99%. Водночас на 100% забезпечені укриттями заклади позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

А от забезпеченість укриттями закладів освіти Кіровоградської області становить 95%. В ОВА розповідають, що на 100% забезпечені укриттями заклади загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти. Трохи менший відсоток – 96% – мають заклади дошкільної освіти, оскільки кілька з них не використовуються у зв'язку з відсутністю вихованців. Також по одному закладу фахової передвищої та вищої освіти (приватна форма власності) освітній процес здійснюють за дистанційною формою навчання.

Схожа ситуація і на Вінниччині. Тут укриття облаштовано у 90% закладів дошкільної освіти та у 97% закладів –  загальної середньої освіти. Також мають укриття і 96,4% закладів професійної (професійно-технічної) освіти та 96% закладів фахової передвищої освіти. А от заклади вищої освіти на Вінниччині забезпечені укриттями на 100%.

Водночас у 1303 закладах освіти Житомирщини облаштовано 1223 укриття, що становить 93% від загальної кількості закладів освіти.

Також 93% закладів освіти мають укриття і на Рівненщині.

Заклади освіти, які функціонують на території Волинської області, а також на Полтавщині, забезпечені укриттями на 91%.

Новини за темою: Попри постійні вибухи вони продовжують жити життя: Як нині проживають люди на Донбасі?

Трішки менше укриттів в закладах освіти столиці – Києві, а також на Чернігівщині, Сумщині, Одещині.

Так, до прикладу, із 889 закладів освіти Чернігівської області 783 (88%) мають укриття. Приблизно такий же показник має і Сумщина. Там із 700 закладів освіти, що функціонують, 622 мають укриття. Це – 88,8% від загальної кількості.

У Києві близько 83% навчальних закладів мають укриття. Зокрема, пояснюють в КМВА, укриттями забезпечено 83% закладів дошкільної освіти та 91% закладів загальної середньої освіти. Також ще 75% установ професійної вищої та вищої освіти мають укриття.

На Одещині 70% закладів освіти забезпечено укриттями.

Джерело: UWN

А от в областях, що інтенсивно обстрілюються армією РФ, з укриттями вже складніше. Власне, тут варто враховувати той факт, що з деяких прифронтових громад здійснюється евакуація населення, ще частина громадян самі переїздять в більш безпечні місця. Тому в деяких закладах освіти навчання нині не проводиться, ще частина учнів здобувають освіту онлайн.

Тож, на підконтрольній території Запорізької області розташовано 386 закладів та установ освіти, з яких 198 (51%) мають рекомендовані до використання укриття.

На Миколаївщині захисними спорудами цивільного захисту (сховища і протирадіаційні укриття) та найпростішими укриттями забезпечено 398 закладів освіти (46%).

А от фонд захисних споруд цивільного захисту в закладах освіти Харківщини складає лише 34% від загальної кількості закладів області. Втім, тут варто наголосити, що з міркувань безпеки навчання в закладах освіти нині проходить в онлайн-формі.

Складна ситуація і на Херсонщині. Тут, на деокупованій території області, рекомендовані для використання як укриття 93 обʼєкти у закладах освіти. Ще 78 найпростіших укриттів у закладах загальної середньої та 100 – в закладах дошкільної освіти додатково потребують облаштування та включення до фонду захисних споруд цивільного захисту.

"Проте близькість до лінії фронту, активні бойові дії та постійні руйнування закладів освіти не дозволяють повноцінно й масштабно проводити ремонтні роботи та здійснювати активні заходи щодо облаштування укриттів у закладах освіти", – констатують в ОВА.

Скільки навчальних закладів Дніпропетровщини забезпечено укриттями – невідомо. В ОВА нам повідомили, що загалом на території області розташовано 3628 обʼєктів фонду захисних споруд цивільного захисту.

Якими мають бути укриття у школах?

Міносвіти ще позаминулого року давало роз'яснення, якими мають бути укриття у школах.

Це можуть бути споруди подвійного призначення, наприклад, підвали і цокольні приміщення, укріплені перші поверхи у школах і дитсадках. 

Такі укриття повинні бути не далі ніж за 500 метрів від приміщення, де перебувають люди. Там обов'язково повинно бути два виходи, електрика, вентиляція, каналізація, водопостачання чи запас води.

Серед вимог до укриттів – також висота стелі – не менше ніж 2 м і не менше метра площі на людину.

Через укриття не мають проходити водопровідні та каналізаційні магістралі, інші комунікації.

Доступність укриттів під час уроків

Варто зауважити, що під час навчання офлайн укриття закладів освіти доступні тільки для учасників освітнього процесу. Це – рішення Кабінету міністрів, повідомив освітній омбудсмен України Сергій Горбачов.

"Відповідно до пункту 3-1 Порядку, укриття закладів освіти під час здійснення освітнього процесу за очною формою здобуття освіти доступні тільки для учасників освітнього процесу", – пояснив він.

А от, відповідаючи на запитання, чи працюватимуть укриття у закладах освіти у неробочий час, приміром, вночі чи у вихідні, Горбачов сказав у коментарях у Facebook, що "коли освітній процес не здійснюється, то укриття доступні для всіх охочих".

Офіційні сайти з усіма укриттями країни

Нині ж в Україні діє портал "Залізне укриття", де представлено інформацію щодо приведення до ладу укриттів. 

"Ми показуємо ситуацію в розрізі кожної області, регіону та населеного пункту. Ви зможете побачити детальніше на сайті", – повідомив заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко і додав, що фонд захисних споруд цивільного захисту, який наразі становить близько 60 тис. об'єктів, буде постійно змінюватися.

Із сайтом "Залізне укриття" можна ознайомитися за посиланням.

Ще знайти укриття можна на мапі в застосунку "Дія". А от якщо укриття зачинене – можна поскаржитись сюди.

.

* Дані надавалися обласними військовими адміністраціями та КМВА протягом березня – квітня. Відповідей від Закарпатської, Черкаської та Чернівецької ОВА на цей час не отримали.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат