USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Гепатит А виявили на Івано-Франківщині: У лікарні перебувають семеро людей

Серед занедужавших є діти
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Станом на сьогодні в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні з гепатитом A перебувають семеро людей. Серед них – четверо дорослих і троє дітей. Про це передає "Суспільне" із посиланням на заступницю гендиректора медзакладу Наталію Дьоміну.

"Діти – віком шести-семи років. Є такі, що у 5–6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан – середньої важкості. Важких немає. Є хворі, яких госпіталізували 31 жовтня та 1 листопада", – каже Дьоміна.

Яка статистика захворюваності в регіоні з початку року?

За словами заступниці генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Тетяни Джус, від початку 2023 року в області на гепатит A перехворіли 12 людей. З них – одна дитина.

Вона зазначила, що це – періодичні випадки. Їх зафіксували в Івано-Франківській, Богородчанській, Долинській та Надвірнянській громадах.

"Цифра 12 ні про що не свідчить. Але, з точки зору епідеміології, ми на підніжжі піку захворюваності вірусних гепатитів. Особливо – гепатиту A, тому що він має циклічність у п'ять-сім років. У нас останні спалахи цієї хвороби реєструвалися у 2017–2018 роках. Якщо порівнювати з 2022 роком, то є ріст захворюваності", – додає Тетяна Джус.

Чи є передумови до поширення хвороби?

Як зазначила Тетяна Джус, на Івано-Франківщині є умови до поширення цієї інфекції.

"Це тому, що загалом у нашій області інтенсивність епідеміологічного процесу в середньому є вищою, ніж по Україні", – пояснила вона.

Що треба знати про гепатит А?

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї.

Тому важливо пам'ятати про профілактику гепатиту А. Дотримання гігієни під час приготування їжі, миття овочів і фруктів перед їдою допоможе запобігти передачі вірусу через їжу. Не використовуйте воду з неперевірених джерел. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перед вживанням. Крім того, не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед їдою і після контакту зі сміттям – допомагає уникнути та запобігти зараженню. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів.

Серед найпоширеніших симптомів: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця.  

Попередньо, спалах гепатиту А був зафіксований на Вінниччині

24 жовтня спалах вірусного гепатиту А зафіксували у Вінниці. Тоді 60 людей з підтвердженим діагнозом госпіталізували. Серед них було 14 дітей.

У Міністерстві охорони здоров'я додавали, що ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу.

Згодом повідомлялося, що кількість госпіталізованих на Вінниччині зростає, а школи переходять на дистанційне навчання. Також було розпочато вакцинацію медиків, які борються зі спалахом гепатиту А в регіоні.

Новини за темою: Спалах гепатиту А на Вінниччині: Кількість госпіталізованих – лише вершина блоку проблем, зазначає експертка ВООЗ

Вже наприкінці жовтня, на Вінниччині в результаті спалаху гепатиту А визначили ситуацію як надзвичайну на рівні області. У регіоні посилили контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту. Під тимчасовою забороною опинилися також ярмарки й масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва.

Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?
В Україні зростає захворюваність на кашлюк В Україні зростає захворюваність на кашлюк