USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Спалах гепатиту А на Вінниччині: Кількість госпіталізованих – лише вершина блоку проблем, зазначає експертка ВООЗ

Нині ж головне завдання, яке стоїть перед суспільством, – зупинити поширення гепатиту А на Вінниччині
гепатит А
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

На Вінниччині наявна кількість госпіталізованих з гепатитом А – лише вершина великого блоку проблеми. Бо ж більшість випадків, особливо серед дітей, мають асимптомну форму захворювання. Таке застереження в ефірі UWN озвучила лікар-інфекціоніст, експертка ВООЗ з реагування на біологічні загрози Наталія Виноград.

"У Вінниці не все вкладається в класичне, епідеміологічне, що можна прописати, як і що відбулося. Багато питань. Ми ж говоримо з вами про госпіталізованих, тобто це середні і тяжкі випадки. Але це лише вершина того великого блоку проблеми. Бо більшість випадків, особливо серед дітей, де на один випадок клінічного вираження форми припадає приблизно 100 випадків, які мають асимптомну форму захворювання. В дорослих інший коефіцієнт – від одного до 20. І в тому плані зрозуміло, що це лише маленька частина від тих, хто дійсно сьогодні є інфікований, і ми можемо розрахунково сказати, скільки приблизно задіяно в епідемічний процес", – зазначила експертка.

До того ж сьогодні йде винесення інфекції за межі Вінниці.

"Ми це називаємо маятником міграції. Люди їдуть додому, ночують, а у Вінницю приїдуть працювати чи вчитися. Такі переміщення суттєві. Це серйозна хвороба в тому плані, що небагато треба вірусу, щоб людина захворіла, це унікально навіть. Вірус термостабільний, тобто він серйозно витримує наші впливи", – пояснює Виноград.

Кроки, які необхідно зробити

Тож на перше місце необхідно поставити питання і зрозуміти: що це і звідки воно взялося. Далі – найголовніше питання, що треба сьогодні зробити, – локалізували, а потім закрити осередки захворювання. Адже ця інфекція має дуже тривалий інкубаційний період – до місяця, а часом і до 50 днів. В цьому, наголошує лікар-інфекціоніст, і є підступність цієї хвороби – людина тривалий час виділяє збудника і становить загрозу для оточуючих.

"Нам треба просто виявити всі ці осередки і ввести обмежувальні заходи. Сьогодні треба знайти, хто потенційно вже виділяє вірус. Є три варіанти тестування і запросто можна зробити. Просто це дорого буде коштувати, але це треба зробити. Другого варіанту у нас немає. І ввести обмежувальні заходи щодо переміщення, по формуванню нових колективів. По-друге, є вакцини. Вакцина є і можна сьогодні захистити вакцинами те населення, яке потенційно підпадає під ризик зараження", – розповідає Виноград.

Чому ж так сталося?

Насамперед це захворювання має тенденцію до епідемічного поширення. До того ж в нас непроста ситуація – в нас війна, серйозні міграційні процеси, переущільнення населення і неспроможність на сьогодні дотримати елементарних санітарно-гігієнічних норм.

"Тому що інфекція – це те, що екосистемно з нами і просто з року в рік, з сезону в сезон у нас будуть інші всякого роду проблеми з цим пов’язані. Але зараз, восени, ми більше говоримо про респіраторну патологію. Але це є сезон ризику по гепатиту А. Тобто це те, що в нас в період епідемічних ускладнень приблизно раз в 10 років така циклічність є", – пояснила лікар-інфекціоніст.

Епідемія гепатиту А: Що відомо?

Перші випадки гепатиту А у Вінниці зафіксували минулого тижня. Тоді до лікарні потрапило понад пів сотні осіб, серед яких – діти. Фахівці негайно почали перевіряти ймовірні місця – збудники хвороби та відібрали воду для лабораторних досліджень.

Втім, епідемія лише набирає обертів. Наразі у лікарнях області залишаються 144 пацієнти. Ситуацію визначили як надзвичайну на рівні області.

Також в області триває вакцинація медиків, лікарів екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоров’я, задіяних у ліквідації спалаху вірусного гепатиту А. Освітні заклади – на дистанційному навчанні.

Що треба знати про гепатит А – розповідаємо тут.

 
Читайте також:
В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар В Україні може зрости рівень захворювання на сказ, – санлікар
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові
В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі? В Україні активізувалися кліщі: Як вберегтися від хвороби Лайма і що робити при укусі?