USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Ердоган заявив, що домовився з Путіним на продовження зернової угоди

Нагадаємо, термін дії нинішньої угоди про безпечний транзит українського зерна закінчується 17 липня
Ердоган і Путін
Джерело: відкриті джерела

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що президент Росії Володимир Путін погодився продовжити зернову угоду, термін дії якої закінчується наступного тижня. Про це Ердоган сказав журналістам, повідомляє AFP.

"Ми домовилися про продовження чорноморського зернового коридору", – повідомив президент Туреччини.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш цього тижня надіслав Путіну лист про продовження угоди. Генсек підтримує усунення перешкод для експорту добрив, на що скаржилася Москва. Ердоган сподівається, "що цим листом ми забезпечимо продовження зернового коридору нашими спільними зусиллями та зусиллями Росії".

Проте ще кілька годин тому речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що "нових елементів щодо продовження участі Росії в зерновій угоді немає". Про продовження угоди він не повідомляв.

Путін неодноразово погрожував не продовжувати її через нібито перешкоди російському експорту.

Раніше

Туреччина хоче продовжити дію угоди про безпечний транзит українського зерна з чорноморських портів на три місяці. Про це заявив президент країни Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Bloomberg.

"Я сподіваюся на продовження", — заявив Ердоган під час зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, термін дії нинішньої угоди про безпечний транзит українського зерна закінчується 17 липня.

Це життєво важливий шлях для українського сільськогосподарського експорту, завдяки якому за останні 11 місяців було експортовано мільйони тонн зерна та інших товарів.

Туреччина була посередником початкової угоди разом з ООН.

Що передувало

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стало забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Новини за темою: Україна хоче поширити механізм "зернового коридору" на експорт сталі
Читайте також:
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати Не військовий, а економіст: Що відомо про нового міністра оборони РФ Бєлоусова і що від нього чекати
Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов Путін призначив Шойгу новим секретарем Радбезу РФ, міністром оборони РФ стане Андрій Бєлоусов