USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Туреччина хоче продовжити дію зернової угоди ще на 3 місяці

Термін дії нинішньої угоди завершується 17 липня
Зерно танкер корабель
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

Туреччина хоче продовжити дію угоди про безпечний транзит українського зерна з чорноморських портів на три місяці. Про це заявив президент країни Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Bloomberg.

"Я сподіваюся на продовження", — заявив Ердоган під час зустрічі зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

Нагадаємо, термін дії нинішньої угоди про безпечний транзит українського зерна закінчується 17 липня.

Це життєво важливий шлях для українського сільськогосподарського експорту, завдяки якому за останні 11 місяців було експортовано мільйони тонн зерна та інших товарів.

Туреччина була посередником початкової угоди разом з ООН.

Росія неодноразово погрожувала, може підняти світові ціни на продовольство, враховуючи важливість України як експортера зерна.

Нещодавно ж Москва заявила, що не бачить "підстав для подальшого продовження" угоди.

Китай - основний покупець українського зерна

За час дії "зернової угоди" Китай перетворився на основного покупця українського продовольства, прийнявши майже третину від загальних 26 млн тонн вантажів, що транспортуються морським коридором. Такі цифри оприлюднили в Weekly Charts.

Зазначено, що з початку 2023 року морем відправили 9,6 млн тонн вантажів, з яких 3,1 млн тонн – у КНР. Так, наприклад, лише в березні 2023 року з України до Китаю відправили рекордну кількість кораблів – 25. Загальний обсяг українського продовольства на них становив 1,2 млн тонн.

У Weekly Charts зазначають, що нинішні обсяги постачання зерна чи не найвищі в історії українсько-китайської аграрної торгівлі і, ймовірно, перевершать рекордний для двох країн 2021 рік. Тоді Китай купив на світових ринках 28 млн тонн кукурудзи, близько 7 млн тонн з яких надійшли з України.

А от з жовтня 2022-го по лютий 2023 року імпорт кукурудзи в Китай вже становив 9,2 млн тонн, з яких майже 4 млн тонн – українського походження. За цим показником Україна вперше обігнала США, які раніше утримували перше місце, але втратили його, зменшивши поставки.

"Коли Росія погодилася продовжити дію "зернового коридору" на 120 днів, вигоду від цього отримав саме Китай. Він завжди дбайливо відстоює власний інтерес. Українське зерно, яке йде в Піднебесну, через військові ризики торгується зі значним дисконтом. Травневі ф’ючерси на кукурудзу на Чиказькій біржі торгуються по 249 дол. за тонну, а закупівельні ціни в Україні в березні становили 198–202 дол. за тонну з доставкою в порти Чорного моря", – пояснюють в Weekly Charts.

Новини за темою: Вигідно Китаю і Туреччині. Економіст пояснив, чому Росія змушена продовжувати "зернову угоду"

"Зернова угода" продовжена ще на 120 днів

18 березня угода по "зерновій ініціативі" була пролонгована ще на 120 днів. Про це на своїй сторінці у Facebook написав міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Він зазначив, що пролонгація відбулась завдяки спільним зусиллям генсека ООН Антоніу Гутерреша, президента Туреччини Реджепа Ердогана та країн-партнерів.

"Це означає, що Україна продовжує експортувати через три морські глибоководні порти свою агропродукцію. Зокрема, з 1 серпня і до сьогодні 25 мільйонів тонн ми відправили на потреби світу", – написав Кубраков.

Разом з тим він додав, що на сьогодні головним викликом є пришвидшення інспекційних перевірок в Туреччині. Це дозволить світу отримати ще більше української агропродукції.

"Також продовжуємо роботу над долученням до "зернової ініціативи" портів Миколаївщини та розширення номенклатури вантажів. Україна була і залишається міцно вбудованою в світову економіку та ринки. Можливість експортувати більше дозволить зняти інфляційні ризики, а як наслідок і соціальну напругу у багатьох країнах світу", – резюмував чиновник.

Раніше

Росія, яка є однією з країн-учасниць "зернової угоди" заявляла, що готова продовжити її лише на 60 днів

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей.

Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стало забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України