USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Зернова ініціатива: Кількість виходів суден із українських портів упала до антирекорду

Кількість виходів суден знизилася через блокування РФ "зернового коридору"
зернова ініціатива
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація блокує "зернові коридори". Через це кількість виходів суден, які транспортують українське зерно до країн Азії та Європи, знизилась до антирекордних показників. Про це розповіли в Мінагрополітики.

У відомстві зазначили, що впродовж січня кількість виходів суден з українських портів трималася на рівні 2,7. Тобто в середньому це було по два-три кораблі в день. Такий показник вже вважався одним із найнижчих за всі місяці існування "зернової ініціативи". Однак за останні дні станом на кінець січня ситуація погіршилася, і добова кількість суден впала до 2,5. Це – антирекордний показник.

"Попри це, середній тоннаж відправок на одному судні в січні зберігся на рівні 37 тис. тонн, що є найкращим показником за час роботи "коридору". Але на загальну кількість відправок у січні це позитивно не вплинуло. Так, "коридором" за перший місяць нового року виїхало лише 2,4 млн тонн збіжжя, тоді як у вересні та жовтні це було понад 4 млн тонн", – йдеться в повідомленні. 

Така невтішна статистика зумовлена штучним блокуванням роботи "зернового коридору" з боку російських інспекторів, пояснили у відомстві.

Що таке "зернова ініціатива"

Угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море Україна підписала з Туреччиною та ООН у липні 2022 року. Дзеркальну угоду з Організацією Об'єднаних Націй і Туреччиною підписала Росія. Між собою Україна та РФ не підписували домовленостей. Термін угоди визначили на 120 днів із дня підписання – тобто до листопада, потім продовжили ще на 120 днів. 

Крім того, 26 листопада президент Володимир Зеленський оголосив про початок програми Grain from Ukraine ("Зерно з України"). Її метою стане забезпечення зерном бідних країн Азії та Африки.

Всього Україна вже відправила в рамках "зернової ініціативи" 675 суден із вантажем в 18,4 млн тонн. Частка Африки становить 2,3 млн тонн, Азії – 5,1 млн тонн, Європи – 7,5 млн тонн, Близького Сходу – 3,4 млн тонн.

Читайте також:
Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW Через дефіцит ППО у ЗСУ росіяни можуть швидко просуватися на фронті, - ISW
Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США Серйозний розкол, який гальмує голосування і викликає кадрові проблеми. Богдан Яременко про кризу Республіканської партії в США
Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару компаній, які досі працюють в РФ
Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції Україна вперше збила російський бомбардувальник Ту-22М3: Деталі операції