USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україна хоче поширити механізм "зернового коридору" на експорт сталі

Це необхідно для підтримки української економіки
Юлія Свириденко
Юлія Свириденко
Джерело: РБК-Україна

Україна хоче розширити угоду про експорт зерна, щоб включити до неї поставки сталі, щоб підтримати економіку, що постраждала внаслідок війни з Росією.

Про це в інтерв'ю Bloomberg заявила перший віцепрем'єр-міністр, міністр економіки Юлія Свириденко. 

Під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі вона закликала розширити "зернову угоду", яка була укладена в липні минулого року за посередництва ООН і Туреччини.

В інтерв'ю виданню вона нагадала, що Україна відкрила три українські порти на Чорному морі для експорту продовольства, що були заблоковані російськими військами. Однак, за її словами, важливо додати ще більше портів, щоб збільшити обсяги експорту. І це, наголосила Свириденко, буде важливо зі стратегічної точки зору.

"Ми зосередимося на будівництві додаткових сховищ для сільськогосподарських товарів, але зі стратегічної точки зору нам потрібно відкрити морські порти. Йдеться не лише про сільське господарство, йдеться про сталь", – зазначила вона.

Українська економіка, за словами віцепрем'єр-міністра, спустошена агресією Росії. Доходи України скоротилися через скорочення основних експортних товарів та руйнування енергетичної інфраструктури внаслідок російських ракетних ударів. Так, минулого року ВВП скоротився на 30,2%, що є кращим результатом після початкового прогнозу у 50%.

"Після того, як економіка України скоротилася майже на третину внаслідок російського вторгнення, валовий внутрішній продукт може зрости на цілих 3% цьогоріч, якщо Росія вийде з наших територій і відкриються морські порти", – додала Свириденко.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
З порту З порту "Південний" одним судном вивезли майже 200 тисяч тонн вантажів. Це рекорд від початку великої війни