USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ексвласник "Сенс Банку" позивається до України через націоналізацію: Хоче відсудити понад мільярд доларів

Позов подано до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок
Фрідман Михайло
Михайло Фрідман
Джерело: відкриті джерела

Компанія російського мільярдера Михайла Фрідмана ABH Holdings S.A., яка була номінальним власником "Сенс Банку", подала позов до України. Вона  вимагає компенсацію за примусову націоналізацію фінустанови в розмірі 1 мільярда доларів. Про це йдеться в офіційній заяві компанії.

Зазначається, що позов подано до Міжнародного центру з вирішення інвестиційних суперечок (ICSID), провідного світового органу з вирішення спорів між інвесторами та державою під егідою Світового банку у Вашингтоні.

Заявлена ​​сума становить понад один мільярд доларів. Правовою підставою позову є Договір між Бельго-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України про взаємне сприяння та захист інвестицій, йдеться у повідомленні.

"Поєднуючи методи корпоративного рейдерства та військової спекуляції, українська влада незаконно відібрала банк у його законних власників, бенефіціарів та акціонерів, включаючи UniCredit Bank та The Mark Foundation for Cancer Research", – кажуть у компанії.

Там заявляють про свавільні та дискримінаційні кроки України проти ексакціонерів банку, а також про "кампанію "чорного піару" України" та розглянуть можливість подання цих фактів до міжнародного арбітражу.


Що відомо про націоналізацію банку?

Кінцевими власниками "Сенс Банку" є громадянин Росії та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин Росії та Латвії Петро Авен і громадянин Росії Андрій Косогов, які перебувають під санкціями ЄС і багатьох інших країн за підтримку агресії проти України.

Кабінет міністрів України 21 липня підтримав дії НБУ й ухвалив постанову про виведення "Сенс Банку" із ринку та його націоналізацію.

Держава купила акції банку в повному обсязі за одну гривню. Тепер Міністерство фінансів буде органом управління державного "Сенс Банку". Права на його акції перекажуть на рахунок у цінних паперах в "Укрексімбанку".

Новини за темою: "Сенс Банк" обрав нового голову правління

Нагадаємо, що Російський олігарх Михайло Фрідман, який фінансує агресію РФ в Україні, отримав підозру. Працівники СБУ встановили, що з початку повномасштабного вторгнення він "влив" близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресорки. 

Також президент України Володимир Зеленський запровадив нові санкції проти юридичних осіб, частина з яких пов'язана з російським олігархом Михайлом Фрідманом. 

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики