USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Уряд США дозволив проводити розрахунки з російськими банками. Тимчасове послаблення стосується сфери енергетики

Заборона на операції знята до 1 листопада 2024 року
Вашингтон США
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уряд Сполучених Штатів Америки дозволив проводити операції з російськими банками для розрахунків у сфері енергетики. Заборона на операції знята до 1 листопада 2024 року, також можливе продовження дозволу, йдеться в ліцензії, виданій Міністерством фінансів США, повідомляє пресслужба відомства.

У міністерстві зауважують, що зняття заборони на операції торкнулося ВТБ, Центробанку, Ощадбанку та Альфа-Банку. Крім того, це стосується і "Відкриття", Совкомбанку, Росбанку, ВЕБ, банків "Зеніт" та "Санкт-Петербург".

"Пов'язаними з енергетикою будуть вважатися трансакції, що стосуються видобутку, виробництва, перероблення, зрідження, транспортування або купівлі нафти та інших енергоресурсів, включаючи ЗПГ, деревину, вугілля та уран", – пояснюють в американському Мінфіні. 

До того ж така ліцензія дозволяє трансакції з російськими банками, пов'язані з виробництвом, постачанням або обміном енергією будь-якими способами.

Новини за темою: США ввели нові санкції проти Росії: Хто потрапив до списку?

Санкції США проти банків РФ

У грудні минулого року Мінфін США запровадив санкції проти понад 150 фізичних та юридичних осіб, які допомагають російському військово-промисловому комплексу.

Обмеження були спрямовані на припинення діяльності фізичних, юридичних осіб та мереж у третіх країнах, які сприяють, організовують і забезпечують передачу ключових технологій, обладнання та ресурсів кінцевим користувачам російської військово-промислової бази.

Тоді міністерство наклало санкції на такі російські банки: акціонерне товариство "Експобанк" – російський комерційний банк; акціонерне об’єднання "Об’єднана Інвестиційна Група" – російська інвестиційна компанія; розрахункова небанківська кредитна організація "Металург" – російський комерційний банк; "Сигнал Інвест"  – російська фінансова установа.

Водночас Сполучені Штати Америки розробляють санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи. Вашингтон сподівається, що такі важелі зупинять комерційну підтримку Пекіном російського військового виробництва. Зазначається, що банки слугують ключовими посередниками для комерційного експорту до Росії, обробляючи платежі та надаючи компаніям-клієнтам кредити для торговельних операцій.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти