USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 3 6 9 0 (+1400)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру

Він отримав підозру у створенні та керівництві злочинною організацією, привласненні та розтраті майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великому розмірі у складі злочинної організації
Костянтин Жеваго
Костянтин Жеваго
Джерело: відкриті джерела

Нову підозру отримав колишній акціонер банку АТ "Банк "Фінанси та Кредит" Костянтин Жеваго, колишній голова правління банку та його два заступники. Про це інформує пресцентр Державного бюро розслідувань.

"Встановлено, що Жеваго у травні 2007 року – жовтні 2010 року сформував злочинну організацію, до складу якої увійшли голова, члени правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит" та інші наближені до нього особи. Підконтрольна Жеваго українська компанія отримала кредит в АТ Банк "Фінанси та Кредит", що було зроблено в порушення правил кредитування. Ці гроші надалі були виведені на інші офшорні компанії олігарха", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що заради приховування незаконного походження грошей, учасники схеми у 2010–2015 роках уклали кредитний договір та понад 100 додаткових угод до нього між підконтрольною компанією та банком. Додаткові угоди систематично та безпідставно дозволяли збільшувати кредитний ліміт, що видавався банком на підконтрольну олігарху компанію без будь-якої ліквідної застави.

"Таким чином учасники групи вивели з банку 519 млн гривень, які надалі були легалізовані учасниками схеми. Загальні збитки АТ "Банк "Фінанси та Кредит" внаслідок кредитування компанії Жеваго склали 1,4 млрд гривень", – кажуть в ДБР.

Таким чином Жеваго отримав підозру у створенні та керівництві злочинною організацією, привласненні та розтраті майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Колишній голова правління банку та його два заступники підозрюються в участі у злочинні організації, привласненні та розтраті майна в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

У чому ще підозрюють Жеваго?

3 березня 2023 року Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному суді. Зокрема в наданні хабаря голові та суддям Верховного суду в обмін на рішення на його користь у господарській справі (ч. 4 ст. 369 КК України).

Йдеться про справу гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК). За даними слідства, у 2002 році Жеваго придбав 40,19% ГЗК у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до Господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції. Але суд відмовив у задоволенні вимог. 

У 2022 році Апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів. 

Більш детально про справи Жеваго, читайте тут.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень