USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро

Ці активи належали UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank
конфіскація активів
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

У Росії суд заарештував активи трьох європейських банків - UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank - на суму понад 700 мільйонів євро. Про це повідомляє Financial Times.

Під арештом опинилися активи, акції та фонди італійського банку UniCredit на суму 463 млн. євро, що еквівалентно близько 4,5% його активів у країні. А також активи німецького банку Deutsche Bank - на 238,6 млн євро.

Крім того, під арештом опинилися активи Commerzbank, однак деталей рішення ще немає, тому сума арешту невідома. Позивач просив суд заморозити 94,9 млн євро цього банку.

Згідно з рішенням, Deutsche Bank зможе продати свій бізнес у Росії тільки за особистої згоди президента Володимира Путіна. Судді погодилися, що ці заходи були необхідні, оскільки "банк вживає заходів, спрямованих на відчуження свого майна в Росії".

Новини за темою: Велика Британія готова позичити Україні заморожені активи РФ, – МЗС

Такі рішення суд ухвалив за позовом компанії "Русхім'яльянс", дочірньої компанії "Газпрому", яка 2021 року підписала контракт із німецькою компанією Linde на проєктування, постачання обладнання та будівництво комплексу з перероблення та скраплення газу. Тоді UniCredit, Deutsche Bank і Commerzbank стали банками-гарантами за цією угодою.

Утім, через рік після підписання договору Linde призупинила роботу з Росією через європейські санкції. Тож 2023 року "Русхімяльянс" звернувся до суду в Санкт-Петербурзі з вимогою виплатити банківські гарантії за контрактом із Linde.

Згодом російська компанія звернулася і до банків-гарантів, однак вони теж відмовилися виконувати свої зобов'язання через європейські санкції.

Як зазначає видання, Європейський центральний банк попросив кредиторів єврозони, які працюють у Росії, надати детальні плани щодо їхніх стратегій виходу з країни.

Як відомо, західні країни розглядають можливість конфіскації російських активів через триваючу агресію проти України.

Як заявляв міністр юстиції Денис Малюська, процес конфіскації активів Росії за кордоном рухається важко, але він стабільний. За його словами, існує три сценарії, які мають більшу або меншу ймовірність:

  • Песимістичний, який дасть Україні максимум 3 мільярди доларів на рік.
  • Середній - коли Україна отримає ті самі 3 млрд доларів, але одразу.
  • Найоптимістичніший - коли всі цілком гроші заберуть і передадуть Україні (понад 300 млрд доларів).

Але Малюська вважає, що найімовірніші сценарії другий і перший.

Читайте також:
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія Верховний суд США частково визнав імунітет Трампа в рамках справи про штурм Капітолія
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ