USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Палата представників США схвалила допомогу Ізраїлю. Але не згадали про Україну

Республіканці в Палаті представників планують поєднати допомогу Україні з положеннями про безпеку на кордоні США
Нижня палата Конгресу США

Ілюстративне фото

Джерело: ZN.UA

Палата представників Сполучених Штатів Америки погодила законопроєкт про надання Ізраїлю допомоги в розмірі 14,3 мільярда доларів для боротьби з палестинським угрупованням ХАМАС. Водночас у законопроєкті, який запропонували республіканці, відсутня допомога Україні, на чому наполягали демократи, повідомляє CNN.

Законопроєкт отримав 226 голосів "за" і 196 – "проти". Двоє республіканців проголосували проти, а 12 демократів, навпаки, підтримали документ. Цей законопроєкт викликав опозицію з боку демократів і Білого дому через відсутність фінансування для України та надання допомоги Ізраїлю шляхом скорочення бюджету податкової служби на ту ж саму суму.

Видання пише, що перед цим у Демократичній партії закликали об’єднати допомогу Ізраїлю та Україні. У Сенаті цю ідею підтримують. Однак у нижній палаті багато республіканців виступають проти надсилання додаткової допомоги Україні, що породжує розбіжності між двома палатами.

"Сенат не розглядатиме цю глибоко помилкову пропозицію республіканців Палати представників і замість цього разом працюватимемо над нашим власним двопартійним пакетом екстреної допомоги, який включатиме допомогу Ізраїлю та Україні", – пояснив лідер більшості в Сенаті Чак Шумер.

Білий дім також пригрозив, що президент Джо Байден накладе вето на законопроєкт, якщо документ опиниться на його столі.

"Цей законопроєкт порушить звичайний двопартійний підхід до надання екстреної допомоги національній безпеці, обумовивши фінансування компенсаціями, політизуючи допомогу Ізраїлю та ставлячись до Ізраїлю інакше, ніж до інших наших союзників і партнерів", – розповіли в Управлінні з питань управління та бюджету Білого дому.

Крім того, позапартійне бюджетне управління Конгресу заявило, що пропозиція компенсувати допомогу Ізраїлю скороченням фінансування податкової служби додасть 12,5 мільярдів доларів до дефіциту в наступному десятилітті.

Спікер Палати представників Майк Джонсон, який нещодавно став на цю посаду, на запитання журналістів, чи розглядає він можливість ухвалити пакет допомоги Ізраїлю без скорочень на податкову, відповів: "ні". Водночас Джонсон пообіцяв ухвалити пакет допомоги Україні після того, як конгресмени домовляться про підтримку Ізраїлю.

"Маємо зобов’язання і хочемо захищати й допомагати нашому другу Ізраїлю, але також повинні підтримувати порядок у нашому власному домі", – додав Джонсон.

За словами спікера, республіканці в Палаті представників планують поєднати допомогу Україні з положеннями про безпеку на американському кордоні.

"Якщо ми збираємося дбати про кордон в Україні, нам також потрібно подбати про кордон Америки", – акцентував Джонсон. 

Додамо, що згідно з 10-річною угодою, укладеною у 2016 році, Ізраїль вже отримує від Сполучених Штатів 3,8 мільярда доларів на рік.

Раніше

Наприкінці жовтня президент Сполучених Штатів Джо Байден подав до Конгресу раніше анонсований запит на понад 105 мільярдів доларів оборонної допомоги, більша частина з яких призначена для України. Запит включав 61,4 мільярда доларів допомоги Україні та 14,3 мільярда допомоги Ізраїлю.

Крім допомоги Україні запит також передбачає розбудову військово-промислового комплексу США, зміцнення безпеки Індо-Тихоокеанського регіону, гуманітарну допомогу, фінансування країн, що розвиваються, для створення альтернативи програмам Китаю, зміцнення безпеки на південному кордоні Сполучених Штатів.

Новини за темою: У США пояснили, чому допомога Ізраїлю та Україні повинна бути об’єднаною
Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні