USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Республіканець Майк Джонсон обраний новим спікером Конгресу США

За нього проголосували всі республіканці, що були присутні у Конгресі
Майк Джонсон
Майк Джонсон
Джерело: відкриті джерела

Палата представників Конгресу США з четвертої спроби таки обрала нового спікера. Ним став республіканець Майк Джонсон. 

За нього проголосувало 220 конгресменів – всі без виключення представники Республіканської партії, що були присутні на голосуванні.

Детальніше про Джонсона

Майк Джонсон був обраний 2016 року конгресменом від одного з найбідніших округів – Західної Луїзіани. Цей округ вважається вотчиною республіканців – їх традиційно тут підтримують найбільше.

До свого обрання спікером обіймав посаду заступника фракції республіканців у Палаті представників. Крім того, на нього поклали обов'язки збору коштів на виборчі кампанії. До нього цим займався колишній спікер Маккарті. Тому не виключено, що зі збором коштів у Джонсона можуть виникнути проблеми. Адже він з бідного округу і не має досвіду у залученні великих коштів.

Новини за темою: Республіканці в Сенаті вимагають змінити пакет допомоги Україні та Ізраїлю, – WSJ

Джонсон є одним із найконсервативніших конгресменів. Люто виступає проти абортів та ЛГБТ-спільноти. Зокрема він виступив за обмеження обговорення питань орієнтації та гендерної ідентичності у бюджетних організаціях.

Нинішній спікер є також затятим трампістом. Джонсон входив у команду юристів експрезидента США Дональда Трампа і захищав його під час обох імпічментів.

Природньо, що він був противником обрання Джо Байдена на президентських виборах 2020 року.

Не друг України

Новообраний сенатор Джонсон не підтримує Україну. Його рейтинг в GOPforUkraine дуже низький. Так, він голосував проти виділення Києву пакета допомоги на суму 40 млрд доларів.

Думка Трампа

Колишній президент США Дональд Трамп високо оцінив кандидатуру Джонсона на посаду спікера Палати представників.

"Я думаю, що Майк Джонсон дуже добре справляється зі своїми обов'язками. Він чудовий конгресмен, якого всі шанують. Я чув, що виглядає дуже добре. У мене не було жодного негативного відгуку про нього. Він усім подобається", – заявив Трамп.

Чого чекати далі

Найголовніше, що нарешті роботу Конгресу розблоковано. Тож можна очікувати рішень по бюджетах і виділенню коштів, у тому числі для України.

Нагадаємо, ми писали, що представники Республіканської партії раніше визначилися зі своїм кандидатом на посаду спікера Палати представників. Ним став конгресмен Том Еммер від Міннесоти.

Однак пізніше він зняв свою кандидатуру.

На початку жовтня конгресмени Палати представників відправили у відставку Кевіна Маккарті. Після цього розпочався процес виборів нового спікера.

Тричі республіканці намагалися обрати своїм кандидатом на посаду спікера представника трампівського крила Джима Джордана. Він один із найактивніших прибічників Дональда Трампа і противник збільшення допомоги Україні. Однак його кандидатура так і не була підтримана більшістю.

Читайте також:
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg США збільшать виробництво бомб для ураження підземних ядерних об'єктів, – Bloomberg