USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чим небезпечне цвітіння води у Чорному морі: Пояснює біолог

Показники солоності води, наприклад, на Одещині нижчі у три рази
цвітіння води
Джерело: відкриті джерела

Цвітіння води у Чорному морі є токсичним й несе негативні наслідки, в тому числі для масових заморів. Детально про явище цвітіння, яке вже два дні фіксують на Одещині, в ефірі UWN розповів хімік, біолог, голова ГО "Зелений лист" Владислав Балінський. 

Експерт зазначив, наразі заражена вже дуже велика частина узбережжя, що несе небезпеку для місцевих мешканців прибережних територій. 

"По-перше, це небезпечно тому, що це цвітіння токсичне. Тобто ці бактерії під час такого цвітіння виробляють токсини. Крім цього, річ йде про те, що це цвітіння може призвести до масових заморів. Тоді, коли вони поглинають весь кисень, і живі істоти гинуть. Оскільки зараз йдеться про дуже велику частину узбережжя, ми кажемо майже про усю південно-західну частину, мілководну частину Чорного моря і для цього індикатором є саме опріснення узбережжя", – зазначає Балінський. 

Зараз показники солоності, наприклад, по Одесі нижче норми приблизно в три рази. Тобто якщо норма 12–15 проміле, то зараз спостерігається десь 3–4 проміле, в деяких місцях не більше ніж 2 проміле, – це майже прісна вода.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС: Вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів понад норми

"Також ми кажемо про деякі інші загрози, не тільки цвітіння бактерії. Наприклад, вже зараз є показники сальмонели, ротовірусної інфекції тощо. Якщо казати про динаміку, то ми розуміємо, що зараз тільки починає поступати найбільш забруднена вода, бо спочатку цей потік виштовхнув як пробку накопичену чисту воду і спочатку поступала саме вона, а зараз вже змиви з затоплених міст, які мають у собі залишки діяльності агропромислового комплексу", – додає експерт. 

Окремо Балінський наголошує про загрозу з епідеміологічної точки зору. Ці змиви мають у собі, в тому числі змиви зі скотомогильників, змиви з кладовищ. Це досить загрозливий стан. 

Раніше

Відзначимо, збитки рибної галузі внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами орієнтовно можуть становити понад 11 млрд гривень. 

Водночас 14 червня депутати Європейського парламенту засудили підрив росіянами Каховської гідроелектростанції та назвали це воєнним злочином РФ, який матиме наслідки. 

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Нападників на вінницьких поліцейських затримали в Одеській області – їм загрожує довічне ув'язнення, – Вигівський Нападників на вінницьких поліцейських затримали в Одеській області – їм загрожує довічне ув'язнення, – Вигівський
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
Ворог атакував Одещину та Миколаївщину: Пошкоджено енергетичну інфраструктуру, на Миколаївщині є постраждалі Ворог атакував Одещину та Миколаївщину: Пошкоджено енергетичну інфраструктуру, на Миколаївщині є постраждалі
Під Одесою вибухнув автомобіль із представниками Української добровольчої армії Під Одесою вибухнув автомобіль із представниками Української добровольчої армії