USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Європарламент визнав підрив Каховської ГЕС воєнним злочином РФ

Парламентарі закликали ЄС продовжувати потужну підтримку України й запровадити нові санкції проти Росії
європарламент

Європарламент

Джерело: відкриті джерела

Депутати Європейського парламенту засудили підрив росіянами Каховської гідроелектростанції та назвали це воєнним злочином РФ, який матиме наслідки. Про це йдеться в заяві Європарламенту за підсумками пленарного засідання у Страсбурзі.

"Парламентарі засудили руйнування греблі в українській Новій Каховці, останній скоєний Росією воєнний злочин, що має отримати наслідки. І закликали ЄС продовжувати потужну підтримку України, запровадити нові санкції проти Росії та спрямувати мільярди заморожених фінансових активів російських олігархів на відбудову України", – йдеться у повідомленні.

Що передувало?

6 червня російські окупанти здійснили підрив Каховської ГЕС, її повністю зруйновано. Внаслідок трагедії підтопило населені пункти Херсонської області та сам обласний центр, а також села та міста Миколаївської області.

7 червня стало відомо, що Європейський Союз направляє Україні допомогу для подолання наслідків підриву росіянами ГЕС, зокрема фільтрами, помпами, генераторами та обладнанням для притулку.

Відзначимо, на дев’яту добу після підриву Каховської ГЕС продовжується спад води. За добу рівень води знизився на 0,58 м. І станом на 10:00 14 червня становить 2,38 м. Про це повідомляє Укргідроенерго.

За попередніми підрахунками, з Каховського водосховища втрачено близько 70% об'єму води.

Фахівці Київської школи економіки (KSE) розпочали аналіз наслідків підтоплення будинків Херсонської області та оцінку збитків після підриву Каховської ГЕС. Дані щодо аналізу підтоплення населених пунктів, які взяли на себе перший удар після прориву ГЕС, Корсунки, Козачих Лагерів, Нової Каховки та Райського, оприлюднили у звіті KSE.

Раніше ми писали, що в окупованому місті Олешки вже є перші загиблі внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС: Збитки рибної галузі оцінюють у понад 11 мільярдів

Читайте також:
Малюська пояснив, чому в Україні досі немає військової юстиції Малюська пояснив, чому в Україні досі немає військової юстиції
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію Частковий відступ від дотримання Європейської конвенції про захист прав і свобод людини: Посадовці прокоментували інформацію
Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану Україна відступить від Європейської конвенції про захист прав людини під час воєнного стану