USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Підрив Каховської ГЕС: Вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів понад норми

Щонайменше 150 тонн моторного мастила, за попередньою інформацією, витекло у воду в перші дні катастрофи
Підрив Каховської ГЕС (супутникові знімки)_7

Підрив Каховської ГЕС

Джерело: Maxar

Наслідки підриву росіянами Каховської ГЕС наразі неможливо повністю оцінити, але вони будуть величезні й для довкілля, і для здоров'я людей. Про це заявив  Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я, в інтерв'ю ВВС Україна.

Затоплено щонайменше 32 заправні станції, склади та нафтопереробні заводи

Через підрив росіянами Каховської ГЕС затоплено щонайменше 32 заправні станції, склади та нафтопереробні заводи. Це може призвести до витоку хімікатів, нафти та бензину, які використовують у житлових, сільськогосподарських, промислових та комерційних зонах, йдеться в дослідженні Greenpeace.

Аналіз провели на основі супутникових даних. Попередньо відомо, що щонайменше 150 тонн моторного мастила витекло у воду в перші дні катастрофи.

Дані супутника
Джерело: Greenpeace

"Навіть невеликої кількості хімікатів достатньо, аби забруднити ґрунт і водойми, і як результат – доступ до чистої води буде ускладнений для багатьох людей. Особливо сильне забруднення може спричинити затоплення промислових зон, звідки хімікати будуть змиватися вниз за течією, забруднюючи Чорне море і прибережні райони", – йдеться у дослідженні.

Експерти кажуть, що наслідки для водних організмів у Каховському водосховищі та річці Дніпро "будуть величезними". Це негативно вплине на середовище проживання риб, птахів, земноводних і тварин в цілому, а також забруднить їхній ареал проживання.

Новини за темою: На Херсонщині затоплено 107 гідротехнічних споруд Держрибагентства

"Там, де вода зараз відступає, потрібно очікувати масштабного забруднення продуктами нафтопереробної галузі та промислової і побутової хімії. Необхідно також дослідити забруднення важкими металами. Ґрунти та водойми можуть бути непридатними для виробництва харчових продуктів або як джерела питної води протягом багатьох років, якщо їх не контролювати і за необхідності не відновлювати належним чином", – коментує хімік Greenpeace Манфред Сантен.

Джерело: Greenpeace

Відзначимо, збитки рибної галузі внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами орієнтовно можуть становити понад 11 млрд гривень. Про це заявили у пресслужбі Держрибагентства.

"Так, лише через затоплення двох державних рибовідтворювальних заводів Держрибагентства українські водойми щорічно недоотримають зариблення у кількості 16 млн екземплярів цінних видів водних біоресурсів", – зазначили фахівці.

Водночас 14 червня депутати Європейського парламенту засудили підрив росіянами Каховської гідроелектростанції та назвали це воєнним злочином РФ, який матиме наслідки. 

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції Росія може створити екологічну катастрофу в Балтійському морі, – МЗС Швеції