USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Підрив Каховської ГЕС: Збитки рибної галузі оцінюють у понад 11 мільярдів

Динаміка рівневого режиму Каховського водосховища свідчить про реальну перспективу повного осушення ложа водосховища
Підрив Каховської ГЕС (супутникові знімки)_7

Підрив Каховської ГЕС

Джерело: Maxar

Збитки рибній галузі внаслідок знищення Каховського водосховища після підриву греблі гідроелектростанції росіянами орієнтовно можуть становити понад 11 млрд гривень. Про це заявили у пресслужбі Держрибагентства.

"Так, лише через затоплення двох державних рибовідтворювальних заводів Держрибагентства українські водойми щорічно недоотримають зариблення у кількості 16 млн екземплярів цінних видів водних біоресурсів.

Зокрема, Херсонський виробничо-експериментальний завод з розведення молоді частикових риб забезпечував щорічне вселення 13,4 млн екземплярів цінних видів риб (6,2 млн екземплярів аборигенних та 7,2 млн екземплярів рослиноїдних)", – йдеться у повідомленні.

"Ще 2,6 млн екземплярів мальків цінних видів риб, у тому числі 1,6 млн екземплярів осетрових видів мав щорічно вселяти у вітчизняні водойми Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий рибовідтворювальний завод ім. академіка С. Т. Артющика.

Новини за темою: На Херсонщині через підрив Каховської ГЕС запровадили низку нових заборон

За попередніми підрахунками, фінансові збитки державі лише від втрати заводом ремонтно-маточного поголів’я осетрових видів риб, а це майже 19 тис. екземплярів стерляді, осетра та севрюги складуть понад 900 млн гривень", – додали в агентстві.

При цьому динаміка рівневого режиму Каховського водосховища свідчить про реальну перспективу повного осушення ложа водосховища, тобто фактично під водою може залишитися тільки старе русло р. Дніпро. Як наслідок, це може призвести до масової загибелі водних біоресурсів, резюмували у відомстві.

Підтоплення Херсонщини

На дев'яту добу після підриву Каховської ГЕС зберігається тенденція на спад рівня води.  

Станом на ранок середній рівень підтоплення становив 2,70 см, що на 27 см менше, ніж вчора ввечері.

На правобережжі підтопленими залишаються 3600 будинків в 31 населеному пункті.

Що кажуть в ООН

В Організації об'єднаних Націй вважають, що підрив Каховської гідроелектростанції вплине на глобальну продовольчу безпеку, призведе до зростання цін на продукти харчування та може спричинити проблеми з питною водою для сотень тисяч людей. 

Читайте також:
Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот Торік 40% держкомпаній були збитковими, – Опендатабот
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог