USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Підрив Каховської ГЕС: Збитки, завдані довкіллю України, вже становлять понад 1,5 млрд доларів

Наразі готується план відновлення регіону, який постраждав від підриву греблі
Затоплені поля Херсонщини
Затоплені поля Херсонщини
Джерело: Цензор.Нет

Збитки, завдані довкіллю України внаслідок підриву Росією греблі Каховської ГЕС, вже становлять понад 1,5 млрд доларів. Про це йдеться на сайті Кабміну.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що зараз триває верифікація нових даних. Тож розмір шкоди може сягнути сотні мільярдів гривень.

"Ми об’єктивно розуміємо, що частину екосистем втратили назавжди. Вони вже не відновляться. Ми втратили ендемічні види тварин. Це види, які існували лише в одному місці на землі – на півдні України. Ми втратили половину лісу на цій території", – заявив він.

Наразі готується план відновлення регіону, який постраждав від підриву греблі Каховської ГЕС. Міндовкілля спільно з науковцями шукають шляхи і напрацьовують конкретні кроки, щоб зберегти екосистеми.

Україна втратить декілька мільйонів тонн врожаю

Декілька мільйонів тонн українського врожаю може бути втрачено через затоплення внаслідок знищення окупантами Каховської ГЕС. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, інформує пресслужба відомства.

Що вирощувалося на затоплених землях

Це були два основні блоки продукції:

Перший блок

1. Овочі (у тому числі помідори, цибуля);

2. Баштанні культури (кавуни, дині).

Другий блок

Зернові та олійні культури (соя, кукурудза, соняшник, пшениця).

"Без джерела водопостачання неможливо вести мову про вирощування продукції овочівництва. Вирощування зернових та олійних культур відбудеться за екстенсивною моделлю з низькою врожайністю", − зазначив Висоцький.

Загальний обсяг збитків

Наразі, за словами заступника міністра, важко оцінити збитки лівобережжя Херсонщини, але відомо, що там зберігалось декілька сотень тисяч тонн зернових.

На правобережжі втрачено понад 100 тис. тонн врожаю.

Поля на півдні перетворяться на пустелю

Загалом Міністерство аграрної політики та продовольства України припускає, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелю через підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Головна проблема в тому, що зрошення відбувалось саме з Каховського водосховища.

"Знищення Каховської ГЕС призведе до того, що поля на півдні України вже наступного року можуть перетворитися на пустелі. Без Каховського водосховища постраждають не лише аграрії та водокористувачі, а й джерела питного водопостачання населених пунктів", – кажуть у відомстві.

Крім того, техногенна катастрофа зупинить водопостачання 31 системи зрошення полів Дніпропетровської, Херсонської та Запорізької областей.

До речі, у 2021 році ці системи забезпечували зрошення на 584 тисяч га, з яких Україна збирала близько 4 млн тонн зернових і олійних культур на суму близько 1,5 млрд доларів. 

Підрив Каховської ГЕС тепер фактично залишив без джерела води 94% зрошувальних систем на Херсонщині, 74% – на Запоріжжі та 30% – на Дніпропетровщині.

Скільки зараз затоплено полів

Так, у міністерстві, за попередніми оцінками, передбачають затоплення орієнтовно 10 тисяч га сільськогосподарських земель на правобережжі Херсонщини. У декілька разів більше може бути затоплено територій на лівому березі області, який нині окупований.

До речі, експерт Мережі захисту національних інтересів Олег Листопад в коментарі для UWN пояснив, що підрив Каховської ГЕС може спровокувати поширення збудників хвороб, наприклад, кишкової палички.

Яка нині ситуація на ГЕС та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України Угорщина запровадить нові обмеження на імпорт сільгосппродукції з України
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП
Вступ України до ЄС може негативно вплинути на агропромисловий сектор, – ЗМІ Вступ України до ЄС може негативно вплинути на агропромисловий сектор, – ЗМІ
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог