USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Підрив Каховської ГЕС: Яких екологічних наслідків варто очікувати, розповідає експерт

Розповідаємо, до яких наслідків призведе підрив Каховської гідроелектростанції
Затоплення на Херсонщині_4
Наслідки підриву Каховської ГЕС - підтоплені населені пункти на Херсонщині. 6 червня, 2023 року
Джерело: Херсонська ОВА

Російські війська вночі 6 червня підірвали Каховську ГЕС. За цим фактом правоохоронці вже розпочали розслідування за статтею "екоцид". Нині слідство триває. Втім, експерти вже підраховують масштаби катастрофи. Яких екологічних наслідків варто очікувати через підрив Каховської гідроелектростанції, розповів експерт Мережі захисту національних інтересів Олег Листопад в коментарі для UWN.

Найперше експерт акцентує увагу на поширенні збудників хвороб, наприклад, – кишкової палички.

"Будуть затоплені сміттєзвалища, вигрібні ями, туалети, загинуть свійські тварини. Погода зараз тепла, відповідно, будуть активно розмножуватися збудники хвороб – кишкова паличка та інші. Все це піде вниз по течії. Частково, коли вода зійде (а вода зійде), криниці та колодязі будуть непридатні для використання", – пояснює Листопад.

Інша сторона наслідків підриву Каховскої ГЕС – втрата питної води

"Доведеться думати, як забезпечити водою населені пункти. Тобто вода відійде від нинішньої берегової лінії далі, доведеться тягнути тимчасові водоводи, водозабори, проєктувати та терміново робити. Хто буде це робити на окупованому лівому березі, я не розумію. Навряд це буде робити окупаційна влада", – додає експерт.

До того ж підрив ГЕС став великою проблемою і для аграрного сектора, оскільки Північно-кримський канал зрошував великі площі угідь. Листопад припускає, що тепер, ймовірно, доведеться міняти культури на ті, які обходяться без зрошення, чи думати про зовсім інші варіанти.

Плюс, за його словами, в нижній частині Дніпра мешкає багато рідкісних унікальних тварин. Їх більше ніде немає. Це одиничні види. Нині ж їх існування – під загрозою.

Третій фактор – ситуація на Запорізькій АЕС.

Адже тут тепер виникає питання, чи вистачить води в ставку-охолоджувачі, щоб забезпечувати роботу ЗАЕС. До того ж акцентує експерт, лишається відкритим питання, звідки можна буде набрати води в цей став-охолоджувач, коли опуститься рівень води у водосховищі.

"Прорахувати це дуже складно, дуже багато невизначених речей. Але наперед скажу: ми звільнимо всі території і треба думати, як це відбудувати краще ніж було. Як все відбудувати в екологічний спосіб? Треба залучати нашу науку, наших вчених, а не робити так, як скажуть виробничники або транспортники. Екологів треба залучати обов’язково і зробити так, щоб це була зелена і квітуча оаза, а не черговий промисловий майданчик", – підсумував Листопад.

Яка нині ситуація на ГЕС та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW