USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Вступ України до ЄС може негативно вплинути на агропромисловий сектор, – ЗМІ

Очікується, що депутати комітету з міжнародної торгівлі Європарламенту ухвалять посилення обмежень на українські сільськогосподарські товари в рамках тимчасової лібералізації торгівлі
Агросектор
Джерело: відкриті джерела

Якщо Україна хоче приєднатися до Європейського Союзу, їй, можливо, доведеться залишити свій аграрний сектор. Про це пише Politico.

Видання зазначає, що поки Україна готується до відновлення російського військового наступу зі сходу, її сусіди з ЄС – і військові союзники – на заході знову пригнічують її масовий експорт сільськогосподарської продукції, як-от кукурудза, птиця та цукор.

Очікується, що депутати комітету з міжнародної торгівлі Європарламенту ухвалять посилення обмежень на українські сільськогосподарські товари в рамках тимчасової лібералізації торгівлі. Такі ж обмеження погодили після тижнів суперечок парламент і 27 країн – членів Євросоюзу.

"Факти, здається, свідчать на користь позиції України. Її продукція має великий попит у харчовій промисловості ЄС, тоді як європейські фермери, які становлять незначну частку економіки блоку, фактично єдина група, яка їх не хоче. Крім того, немає жодних доказів того, що фермери Євросоюзу страждають від конкуренції з боку України", – зазначають у виданні.

Алекс Ліссітса, голова аграрного лобі Українського клубу агробізнесу, сказав, що обмеження підкреслюють іронію того, що країни Європейського Союзу перешкоджають українському експорту, водночас закликаючи країну узгодити з правилами ЄС.

"З одного боку, від нас просять адаптувати наше виробництво до стандартів Євросоюзу, а з іншого... країни ЄС блокують наш експорт і намагаються знову запровадити квоти", – каже він.

Заходи з лібералізації торгівлі, які тимчасово скасовують усі наявні обмеження на український імпорт до Європейського Союзу, щоб допомогти країні відбити загарбницьку війну Росії, мають закінчитися в червні 2025 року. Після цього обидві сторони повернуться до своїх вільних умов 2016 року – торговельна угода, яка передбачає поступове скасування всіх тарифів, що залишилися. Голова аграрного лобі Українського клубу агробізнесу Алекс Ліссітса своєю чергою вважає, що протекціонізм не врятує сільськогосподарський сектор ЄС.

"Польські фермери надто малі, щоб бути реальними гравцями на світовому ринку зерна, де їм доводиться конкурувати з такими країнами, як Україна, Бразилія чи Росія. Їм краще було б спеціалізуватися на виробництві квітів, фруктів чи овочів", – сказав він.

Нещодавно за підсумками зустрічі урядових делегацій України та Польщі у Варшаві 28 березня, зокрема для обговорення ситуації на кордоні й торгівлі, сторони підписали спільну заяву. Наступні такі консультації мають відбутися наступного року у Києві. 

Читайте також:
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням На саміті ЄС вирішили терміново забезпечити Україну засобами ППО та іншим озброєнням
Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина Переговори про вступ України до ЄС можуть початися в червні, – Стефанішина