USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чехія пропонує Євросоюзу обмежити поїздки російських дипломатів: У чому річ?

Розповідаємо, що пропонує Прага
Російський шпигун
Джерело: відкриті джерела

Країни – члени Європейського Союзу обговорюють, чи варто обмежувати поїздки російських дипломатів. Над цим питанням в ЄС почали замислюватися після того, як Чехія поскаржилася, що потенційні шпигуни уникають моніторингу у Шенгенській зоні, де немає прикордонних перевірок. 

Як пише Financial Times, з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну уряди країн Євросоюзу вислали сотні російських дипломатів, стверджуючи, що вони насправді були агентами розвідки. Втім, все ж є країни, що видають візи дипломатам РФ, надаючи їм доступ до Шенгенської зони і право безперешкодно пересуватися 24-ма з 27 країн – членів Європейського Союзу, а також Швейцарією, Норвегією та Ісландією. 

Що пропонує Прага?

Насамперед видання зауважує, що минулого року ця центральноєвропейська країна вислала понад 70 росіян у зв'язку з війною в Україні та ймовірною причетністю РФ до підриву складів з боєприпасами у 2014 році, в результаті якого загинуло двоє людей.

"Минулого тижня Прага розповсюдила документ з ідеями щодо запобігання цьому (поїздок дипломатів РФ до ЄС, – ред.) в рамках переговорів про 12-й пакет санкцій Євросоюзу проти Москви, який ще мають схвалити країни-члени. Чехія хоче, щоб російські дипломати отримували візи і дозволи на проживання, які дозволяють подорожувати лише в межах країни перебування, а не рештою Шенгенської зони", – пише видання.

Більше того, Чехія хоче, щоб Євросоюз приймав лише біометричні паспорти, які важче підробити або пов'язати з фальшивими особами.

Особливе питання, порушене Прагою, стосується і чиновників, які отримують австрійські візи для роботи в установах ООН у Відні, а потім можуть подорожувати до Чехії чи інших країн ЄС.

"На чеську територію прибувають агенти (російської військової розвідки) ГРУ та інших служб. У Шенгенській зоні дуже складно це контролювати", – сказав один із дипломатів Європейського Союзу.

Чи підтримають цю пропозицію?

FT відзначає, що обговорення цього питання все ще перебуває на ранніх стадіях. А складні юридичні питання, пов'язані з цією проблемою, означають, що будь-які зміни навряд чи будуть включені до чергового пакета санкцій, який зараз обговорюється.

Уряд Австрії та Єврокомісія від коментарів поки відмовилися.

Російські шпигуни в країнах ЄС

Відомо, що російські спецслужби стежать за керівництвом Молдови, використовуючи шпигунське обладнання, яке встановлено просто на даху російського посольства в Кишиневі. Через десятки антен і супутникових тарілок, які використовує російська розвідка, посольство РФ в Кишиневі перетворено на найбільший вузол радіошпигунства в Європі.

Разом з тим про десятки шпигунів – співробітників ГРУ чи ФСБ, які працюють під виглядом дипломатів у країнах Північної Європи, стало відомо з розслідування норвезького, шведського, данського та фінського ЗМІ. Тоді журналісти говорили, що зазвичай шпигуни отримують невеликі посади у дипломатичних місіях. Однак і ключові особи, такі як посли чи консули, також можуть бути російськими агентами.

А от у Польщі розкрили масштабну мережу російських агентів. Вони планували вчиняти диверсії на залізниці і підривати потяги, що прямують в Україну зі зброєю та гуманітарною допомогою. 

До того ж встановлено, що у Німеччині діє мережа проросійських агентів, які намагаються добитися зміни курсу влади щодо підтримки України у війні проти РФ.

І поки в ЄС боряться зі шпигунами РФ, Кремль продовжує просувати кампанію із заповнення Європи своїми розвідниками. Таким чином Москва хоче відродити попередню потужність своєї військової розвідки. Важливою мішенню для росіян, припускають іноземні ЗМІ, є збір інформації про критичну інфраструктуру Європи. А пріоритетом є моніторинг виробництва та постачання західної зброї в Україну.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу Рада ЄС схвалила історичну міграційну реформу
Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років Довгострокові гарантії безпеки для України від ЄС: Зобов'язання лишатимуться в силі і будуть переглянуті не пізніше ніж через 10 років