USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16

Пакет військової допомоги сягає 815 мільйонів доларів
Данія Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Уряд Данії оголосив про новий пакет військової допомоги для України, до якого увійшли системи ППО та фінансування передачі винищувачів F-16. Про це йдеться на офіційному сайті данського уряду.

"Поінформували Комітет у закордонних справах про новий пакет допомоги Україні. Цей пакет, який є 18-м за рахунком, зосереджений як на протиповітряній обороні, так і на артилерії, яких Україна відчайдушно потребує. Крім того, також зарезервували додаткові кошти для прямих інвестицій в українську оборонну промисловість й додаткові кошти для майбутньої передачі Україні винищувачів F-16, яка запланована на літо цього року", зазначається у повідомлені.

Пакет військової допомоги на суму 815 мільйонів доларів має забезпечити закупівлю потрібного озброєння для України, серед якого артилерійські снаряди та протитанкові засоби.

А на посилення українських систем ППО з цього пакета виділять 349 мільйонів доларів. І це дозволить зробити замовлення потрібних для України зенітно-ракетних систем для захисту цивільної інфраструктури.

Водночас певну кількість коштів із цього пакета спрямують на підготовку данських винищувачів F-16AM/AB для відправлення до України. Вони мають прибути вже влітку цього року. Йдеться й про проведення ремонтних робіт і модернізації, що дасть можливість ефективно використовувати літаки в Повітряних силах ЗСУ.

"Ситуація в Україні дуже серйозна. Немає сумнівів, що українці потребують постійної й масштабної підтримки з боку союзників. Цим пакетом надсилаємо недвозначний сигнал як Україні, так і зовнішньому світу. Не лише надаємо допомогу зараз, а й готові інвестувати в українську оборонну промисловість на довгострокову перспективу. Їхня боротьба за свободу залишається і нашою боротьбою", акцентував представник данського уряду Троельс Лунд Поульсен.

Крім того, частину коштів з цього пакета передадуть у певні фонди, що здійснюють закупівлю озброєння для України. А частину направлять на підтримку українського оборонно-промислового комплексу.

Новини за темою: Україна і Данія підписали документ про гарантії безпеки: Про що в ньому йдеться

Допомога від Данії

Зазначимо, 17 квітня уряд країни оголосив також про виділення пакета військової допомоги Україні на 2,2 млрд крон (близько 295 млн євро). 

Передбачалося, що кошти з цього пакета задіють, зокрема, в оборонну промисловість України для придбання та безоплатного передання зброї та боєприпасів, безпілотних літальних апаратів і виробництва ракетних деталей у співпраці з Нідерландами та Чехією, а також на значну допомогу в морській сфері.

Варто додати, що у 2024 році військова підтримка Копенгагена становитиме щонайменше 1,8 млрд євро. Крім того, Данський фонд на підтримку України виділив 8,5 млрд євро на поточну підтримку нашої держави у 2023–2028 роках.

Ще раніше Данія вирішила передати Україні всю артилерію, яку має в запасі.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі