USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?

ТЦК повинні мати контакт з уповноваженою особою підприємства, яке веде військовий облік і будуть сповіщати, коли треба з’явитись за повісткою
Олександр Федієнко
Олександр Федієнко
Джерело: скріншот

Роботодавці бізнесів зобов’язані повідомляти працівникам про необхідність з’явитись до ТЦК. Про це в ефірі ТАК.TV повідомив народний депутат від фракції "Слуга народу", заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Федієнко.

"Підприємства і раніше зобов’язані були вести військовий облік на підприємствах, нового там нічого немає, хто би що не казав. По-друге, раніше щодо оповіщення співробітників це було право керівника, а зараз це обов’язок керівника, там є перелік керівників, до складу яких входить цей обов’язок. Механізм сповіщення зараз, наскільки я розумію, є в постанові діючій, але я думаю, що, скоріше за все, Кабмін зробить додаткову постанову", – сказав він.

При цьому пояснив, що ТЦК повинні мати контакт з уповноваженою особою підприємства, яке веде військовий облік, і коли ТЦК потрібно зробити видачу повісток військовозобов’язаним, які працюють на цьому підприємстві, вони зв’язуються з керівником або уповноваженою особою цього підприємства, передають йому відповідний перелік повісток і той вже повістки передає співробітникам.

"На мій погляд, достатньо незрозумілий буде момент щодо доставлення цих працівників до ТЦК, я про це висловився на комітеті, що реалізувати цей механізм без залучення Нацполу просто неможливо. Більше того, я казав про ризики, що не варто було перекладати питання вручення повісток на голів ОСББ, селищних голів і так далі. Вони не будуть це робити, як, на мій погляд, керівники підприємств. Я думаю, що це ще більше зажене в тінь всіх працівників, які працюють на тих або інших підприємствах, бо давайте будемо реалістами – ті, хто мав змогу піти воювати, вони пішли, всі хто мав бажання йти воювати, вони воюють, залишилась та частина людей, які або не бачать ще ТЦК і побачать, або які не мають бажання виконувати свій конституційний обов’язок і йти на війну захищати свою країну, захищати свій дім, свою родину", – додав нардеп.

Федієнко зазначив, що основна мета цього закону – це побачити тих громадян військовозобов’язаних, які до цього ТЦК не бачили.

"Там цю базу "Оберіг", вона, умовно кажучи, навіть 30 відсотків приблизно десь так не налічувала тих громадян України, військовозобов’язаних, які при цьому числяться в податковій базі, в демографічному реєстрі і в інших реєстрах. Після того як запрацює цей закон і ті бази будуть пов’язані між собою, вся ця інформація також буде перетинатися з реєстром "Оберіг", і таким чином вже центр комплектування та соціальної підтримки побачить практично всіх військовозобов’язаних, які є громадянами України, які мешкають на території України", – пояснив заступник голови комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки.

Далі, за його словами, вони за допомогою цифрових методів будуть вибирати тих або інших громадян, наприклад, до 25 і після 60 років. Тобто це та категорія, яка не підпадає під мобілізацію. Далі – людей з інвалідністю 1, 2, 3 групи і так далі.

Закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. Після цього усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли ТЦК надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

Також він передбачає, що вилучати транспорт можуть у державних органів, місцевого самоврядування, підприємств та громадян – власників транспортних засобів. В останньому випадку транспорт не можуть вилучити, якщо це єдиний засіб пересування в людини.

Змінюються також умови для відстрочки та звільнення зі служби, а строкова служба замінюється на обов’язкове навчання.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом