USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Росія намагається відновити шпигунську мережу у Європі, щоб завадити постачанню зброї, – Politico

Важливим пріоритетом для росіян є моніторинг виробництва та постачання західної зброї в Україну
Російський шпигун
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація продовжує просувати кампанію із заповнення Європи своїми шпигунами. Про це повідомляє Politico.

Москва хоче відродити попередню потужність своєї військової розвідки. А мережа шпигунства необхідна Кремлю зважаючи на військову допомогу Заходу Києву. Важливою мішенню для росіян є збір інформацію про критичну інфраструктуру Європи. А пріоритетом є моніторинг виробництва та постачання західної зброї в Україну.

Зазначається, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у Європі було затримано або вислано більше ніж 400 прокремлівських шпигунів. Вони не лише займалися безпосередньо своєю діяльністю на користь Росії, а й вербуванням до своїх лав місцевих жителів.

До прикладу, у Фінляндії заявили, що агентська група росіян у країні за рік зменшилася вдвічі. Окрім того, що були вислані так звані дипломати під прикриттям, також не давали візу тим, хто повинен був замінити цих агентів.

Politico зазначає, що серія арештів російських шпигунів у Європи є свідченням рішучості Москви зібрати якомога більше інформації про оборонні об’єкти та військові плани НАТО. Окрім цього серед завдань є відстеження й виховання потенційних новобранців для виконання своїх завдань. Водночас західні спецслужби працюють належним чином, саме тому є така велика кількість викритих агентів.

Російські шпигуни намагаються зірвати постачання західної зброї в Україну

У лютому представник воєнної розвідки України Андрій Черняк під час інтерв’ю грецькому виданню Iefimerida розповів, що у європейських країнах продовжують активну роботу російські шпигунські мережі. Вони намагаються впливати на громадську думку та зривати військову допомогу Україні. 

Чиновник зазначив, що Росія намагається впливати як на думку всього суспільства, так і на окремих авторитетних людей в Європі. Для цього росіяни використовують як відкриті пропагандистські ЗМІ, так і більш приховані способи впливу.

"Існують випадки, коли завербовані росіянами журналісти іноземних ЗМІ йдуть на роботу з єдиним завданням – це поговорити зі своїми колегами, щоб вплинути на їхню думку на користь Росії", – додав він. 

Зараз російські шпигуни працюють саме на зрив постачання західної зброї в Україну. Але загалом Європа цікавить Росію як зона впливу і в разі підкорення України країна-агресор на цьому не зупиниться.

"Вона піде далі. І ми знаємо, що Путін мав такі плани перед вторгненням в Україну. Можливо, вони не змінилися й зараз", – зазначив Черняк. 

Як приклад діяльності російської розвідки можна згадати судовий процес у Швеції. Тоді суд визнав винним у шпигунстві на користь Росії двох братів. Вони для допомоги Росії отримали, передали та поділилися інформацією, розголошення якої іноземній державі могло б завдати шкоди безпеці Швеції.

А у Відні четверо російських дипломатів оголошені персонами нон ґрата через діяльність на користь спецслужб. Двоє з них вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом, ще двоє дипломатів Постійного представництва РФ при ООН "вчинили дії, несумісні з Угодою про розміщення штаб-квартири".

Читайте також:
Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня