USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Російська розвідка стежить за владою Молдови через антени посольства, – розслідування

На даху російського посольства в Кишиневі виявили велику кількість антен і супутникових тарілок, які, ймовірно, використовувались для шпигунства
Російський шпигун
Джерело: відкриті джерела

Російські спецслужби стежать за керівництвом Молдови, використовуючи шпигунське обладнання, яке встановлено просто на даху російського посольства в Кишиневі. Через десятки антен і супутникових тарілок, які використовує російська розвідка, посольство РФ в Кишиневі перетворено на найбільший вузол радіошпигунства в Європі.

"Шпигун", який живе на даху

"На даху російського посольства в Кишиневі з кожним роком зростає кількість "тарілок" і передавальних пристроїв і постійно з'являються якісь таємничі люди. Особливо часто рух на даху відбувається перед виборами президента, парламенту або візитами до Молдови іноземних делегацій", – йдеться в розслідуванні The Insider.

Як зазначають журналісти, люди, які регулярно з'являються на даху російського посольства, виявилися засекреченими офіцерами зв'язку з ГРУ і СЗР, тісно пов'язаними з хакерськими угрупованнями, які зламували пошту Ангели Меркель, Еммануеля Макрона і Гілларі Клінтон.

Зокрема, на даху помітили Павла Якуніна – офіцера військового аташе в посольстві Росії в Молдові, який також відповідає за секретні канали зв'язку зі штаб-квартирою ГРУ в Москві і з приймальним центром космічної розвідки в підмосковних Ватутинках.

Зараз офіцерами-зв'язківцями і "слухачами" в Кишиневі командує Александр Васінович. Він часто з'являється на даху посольства і дає вказівки підлеглим.

Місцеві молдавські журналісти давно помітили, що як тільки з Москви до Молдови прибуває чергова партія "туристів", на даху російського посольства відразу починається метушня з передавальними антенами, додає The Insider.

Всього журналісти нарахували на даху посольства 28 антен і тарілок. Причому така кількість антен та супутникових тарілок – це максимум серед усіх російських посольств у світі. Навіть посольство РФ в Бельгії – країні, де базуються штаб-квартири ЄС і НАТО – обмежилося всього лише 17 антенами.

В чому ж небезпека?

Деякі з встановлених антен дають змогу встановлювати супутниковий зв'язок, мікрохвильову ретрансляційну лінію або посилювати сигнал бездротового інтернет-маршрутизатора, визначати місце розташування кораблів, літаків і керованих ракет. Вони перехоплюють сигнали супутникової телефонії. Це дає змогу прослуховувати телефонні розмови і перехоплювати переговори по рації місцевої поліції.

Прикладом успішної роботи цього шпигунського осередку є масштабна хакерська атака на інтернет-ресурси Адміністрації президента Молдови, уряду, МЗС і Служби інформаційних технологій і кібербезпеки (STISC) країни, яка сталася в червні. Тоді було викрадено майже все закрите листування високопоставлених молдавських чиновників, деяких силових відомств та іншу важливу інформацію.

А що говорять в Молдові?

Міністерство закордонних справ Молдови вже викликало посла Росії для пояснення через розміщене на даху російського посольства у Кишиневі шпигунське обладнання.

"Ми вважаємо абсолютно неприпустимими будь-які акти іноземного шпигунства та втручання у внутрішні справи Республіки Молдова, які ставлять прямий виклик суверенітету та національній безпеці нашої держави. Посла Росії в Кишиневі викликатимуть для роз'яснення щодо створеної ситуації. Залежно від подальших розробок, влада Республіки Молдова проаналізує кілька варіантів реакції", – заявили у відомстві.

Не Молдовою єдині

Молдова – не єдина країна, яка потерпає від російської розвідки. У країнах Північної Європи десятки шпигунів – співробітників ГРУ чи ФСБ – працюють під виглядом дипломатів. До прикладу, у квітні цього року фінські розслідувачі встановили імена трьох потенційних шпигунів, а норвезькі журналісти встановили 38 російських дипломатів, що можуть бути шпигунами.

Раніше ми писали, Росія намагається відновити шпигунську мережу у Європі, щоб завадити постачанню зброї Україні.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму