USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Десятки дипломатів у Європі шпигували чи досі шпигують для Путіна, – ЗМІ

Кількість таких людей може сягати майже 40 осіб
Російський шпигун
Джерело: відкриті джерела

У країнах Північної Європи десятки шпигунів – співробітників ГРУ чи ФСБ працюють під виглядом дипломатів. Про це свідчить спільне розслідування норвезького NRK, шведського SVT, данського DR та фінського Ylе у співпраці з Центром "Досьє".

Журналісти встановили імена цих шпигунів. У розслідуванні йдеться, що зазвичай вони отримують невеликі посади у дипломатичних місіях. Однак і ключові особи, такі як посли чи консули, також можуть бути російськими агентами.

Що встановили фінські журналісти

Фінські розслідувачі встановили імена трьох потенційних шпигунів. 

Дмитро Оторочкін

За даними журналістів, росіянин може бути співробітником Служби зовнішньої розвідки (СЗВ).

Спочатку Оторочкін працював у російському посольстві у Гельсінкі з 2014-го по 2018 рік. У Фінляндії Оторочкін був третім секретарем місії.

Пізніше чоловік перевівся до Копенгагена.

Оторочкін також був представником Росії в Комісії з охорони морського середовища Балтійського моря, або Helcom. На зустрічах він тримався стримано, а опитані журналістами представники Helcom або не згадували Оторочкіна, або називали його замкнутою людиною.

Розслідувачі знайшли три профілі Оторочкіна в російській соцмережі "ВКонтакте", всі з різними іменами.

Джерело: відкриті джерела

Те, що чоловік працює на Службу зовнішньої розвідки Росії (СВР), було підтверджено у співпраці з неурядовою організацією Центр "Досьє" та джерелами в розвідці Північних країн. 

Навесні 2022 року Данія вислала його до Росії.

Володимир Комаров

60-річний Володимир Комаров до квітня 2022 року працював радником місії в Гельсінкі. У російських базах даних його адреса позначена як штаб-квартира російської військової розвідки (ГРУ) у Москві.

На початку своєї кар'єри Комаров також працював у Росії в міністерстві економічного розвитку, сфера відповідальності якого схожа на міністерство праці та економіки Фінляндії.

Дмитро Двінянінов

37-річний Дмитро Двінянінов працював помічником у місії в Гельсінкі. Двінянінов раніше працював у російському науково-дослідному інституті, який займається розробкою космічних технологій.

За інформацією громадської організації Центр "Досьє", його близький родич працював на СВР, тобто російську зовнішню розвідку.

Що встановили норвезькі розслідувачі

Норвезькі журналісти встановили 38 російських дипломатів, що можуть бути шпигунами.

Андрій Чемерило

Журналісти встановили, що генеральний консул Росії в Баренцбурзі Андрій Чемерило має зв'язок із військовою розвідкою ГРУ.

Джерело: відкриті джерела

Що стосується інших шпигунів – практично жоден з них на цей час вже не працює у країнах Північної Європи. Всі вони були вислані або виїхали самі.

Раніше ми писали, що російські шпигунки використовують Tinder для вербування військових та політиків Німеччини.

Також стало відомо, що Росія намагається відновити шпигунську мережу у Європі, щоб завадити постачанню зброї Україні.

Читайте також:
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Росіяни модернізують Росіяни модернізують "Шахеди" та нарощують темпи їхнього виробництва