USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Reuters випустило розслідування про агентів впливу РФ у Німеччині. Стисло переказуємо, про що в ньому йдеться

Мітинги, робота з політиками та у соцмережах. Все це – частина роботи російських агентів впливу у Німеччини, чия ціль – вплинути на політику Берліну стосовно України
Мітинг в Німеччині
Джерело: Reuters

У Німеччині діє мережа проросійських агентів, які намагаються добитися зміни курсу влади щодо підтримки України у війні проти РФ. Агентство Reuters випустило розслідування, у якому зазначає, що агенти Росії активно працюють над тим, щоб налаштувати Німеччину проти України. 

Хто вони 

Джерело: Reuters

Ідентифікація активних проросійських агентів проводилась у тому числі на протестах у Кельні, які відбулись у вересні 2022 року.

Серед організаторів був колишній офіцер Повітряно-космічних сил РФ на ім'я Ростислав Теслюк, який назвався Максом Шлундом після того, як оселився у Німеччині 10 років тому. Шлунд раніше був судимий у Росії за напад на людину з ножем.

Одним із публічних агітаторів на протесті була партнерка Шлунда, яку звати Єлена Колбаснікова. Вона родом з України, зараз проживає у Німеччині. Шлунд і Колбаснікова з літа минулого року організували кілька проросійських акцій, а також їздили на окуповану РФ територію України.

Ще одним обличчям проросійських протестів у Німеччині є Андрій Харковський, пов'язаний з однією з "козачих" організацій у РФ. Харковський родом з Томської області РФ, зараз мешкає у Тройсдорфі, має невеликий бізнес з вантажоперевезень.

Наступне ім'я – Олег Єременко. Він власник будівельного бізнесу у Берліні, також є одним з очільників організації під назвою "Десант", яка складається з колишніх російських військових. Знайомий з Ігорем Гіркіним. 

Також ідентифіковано адміністратора одного із німецькомовних Telegram-каналів Putin Fanclub. Його звати В’ячеслав Сейвальд. Як пишуть ЗМІ, у соцмережах він публічно підтримував неонацизм, висловлював прихильність ультраправій партії "Альтернатива для Німеччини" й фігурував у доповіді баварської спецслужби як такий, що підтримує антисемітські теорії змови.

Одним із проросійських діячів на мітингу був німець Ян Рідель. Він очолює групу під назвою "Німецько-російські душі", публікує в інтернеті повідомлення про звірства української армії й збирає гроші для російської байкерської банди "Нічні вовки", яка перебуває під санкціями США і ЄС за підтримку війни РФ проти України.

Що вони робили? 

Кілька прикладів

Влітку Шлунд і Колбаснікова розіслали повідомлення в Telegram із запрошенням "однодумців" на день музики, їжі та спорту у Дюссельдорфі у червні.

Місце проведення, банкетний зал, було прикрашено прапорами Рамзана Кадирова. Міністр в уряді Кадирова Ахмед Дудаєв опублікував фотографії події в Telegram і похвалив Колбаснікову та Шлунда як "послів доброї волі", які "на боці правди". 

Олег Єрьоменко разом із російськими дипломатами з'являвся на заходах, присвячених пам'яті радянських загиблих на війні, похованих у Німеччині, і був на фото з німецькими політиками, такими як Мануела Швезіг, член соціал-демократів та прем'єр-міністр землі північної землі Мекленбург-Передня Померанія.

Мітинги, спроби впливу на німецьких політиків, пропаганда в інтернеті - це частина роботи тих, кого ідентифікували журналісти. 

Як відреагувала влада 

Міністерство внутрішніх справ Німеччини в коментарі Reuters заявило, що "дуже серйозно" ставиться до будь-яких спроб іноземних держав або окремих осіб чинити вплив, особливо "в контексті російської агресивної війни проти України". 

Паралельно у Німеччині продовжують говорити про проходження зими без російського газу. І все поки що виглядає оптимістично

Читайте також:
Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян Вірменія може заборонити трансляцію російських каналів, – Пашинян
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП ЦАХАЛ взяв під контроль палестинську сторону КПП "Рафах"