USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Суд оголосив вирок п’ятьом беркутівцям за розстріли на Майдані

Судовий розгляд тривав майже шість років
суд над беркутом

Оголошення вироку беркутівцям. Київ, 18 жовтня 2023 року

Джерело: Громадське

18 жовтня Святошинський райсуд Києва визнав винними беркутівців у розстрілі протестувальників під час Революції гідності 20 лютого 2014 року. Про це повідомляють ЗМІ із залу суду.

Тож, згідно з вироком, винуватими у масових вбивствах беззбройних громадян, учасників акцій протесту, визнали:

  • Олега Янішевського. Йому суд призначив покарання у вигляді довічного позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Також його позбавили спеціального звання "підполковник міліції". І визнали винним у вбивстві та тілесних ушкодженнях із необережності. Однак суд звільнив його від покарання за цією статтею у звʼязку з закінченням строків давності.
  • Павла Аброськіна та Сергія Зінченка. Їм суд призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 15 років з позбавленням права обіймати посади, повʼязані зі здійсненням правоохоронної діяльності. Їх позбавили спеціального звання "сержант міліції".

У перевищенні службових повноважень визнали винуватим Олександра Маринченка. Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на п'ять років, позбавивши на два роки права займатися правоохоронною діяльністю.

"За низкою статей Аброськіна та Маринченка виправдали. Також суд за всіма статтями обвинувачення виправдав колишнього міліціонера Сергія Тамтуру", – сказали в суді.

Що відомо про цю справу?

Судовий розгляд тривав майже шість років: з травня 2016 року до листопада 2022 року. З того часу майже рік суд присяжних перебував у нарадчій кімнаті.

Новини за темою: Сергій Горбатюк: Правоохоронні органи свідомо затягують розслідування вбивств на Майдані

За шість років провели 320 судових засідань, дослідили 48 епізодів вбивств та 80 епізодів замахів на вбивства. Суд допитав 245 людей, зокрема потерпілих, свідків серед правоохоронців та протестувальників, експертів, обвинувачених тощо.

Зокрема, медійникам запам'ятався тодішній виступ у суді адвокатки, голови громадського обʼєднання "Адвокатська дорадча група", що представляє інтереси родин Героїв Небесної сотні у справах Майдану Євгенії Закревської. Вона включалася онлайн-зв’язком до київського суду з позицій в зоні бойових дій, бо з 24 лютого 2022 року вступила до лав ЗСУ. Звʼязок із судом переривався, але адвокатка змогла завершити свою промову, у якій розмірковувала про історичне значення судового процесу щодо найтрагічніших подій Революції гідності.

"Це дуже прикро визнавати, але 48 українських громадян вбили саме українські міліціонери. Але якби це не було прикро і важко, це важливо визнати та зафіксувати. Важливо, щоб це було у вироку, тому що суспільство має це знати й усвідомити. Без усвідомлення цього факту неможливо ні реформування поліції, ні подальша нормальна взаємодія правоохоронних органів і громадян. Це потрібно для того, щоб розуміти, до чого призводить свавілля поліції, використання правоохоронних органів як політичних інструментів, до чого призводить безкарність. Я переконана, що люди, які слідкували за судовим процесом, також зробили з цього свої висновки. Але це абсолютно не виключає участь Російської Федерації у подіях Майдану, тобто на протидію влади демократичним процесам і власне Майдану", – сказала Закревська.

Додамо

20 лютого 2014 року в Києві тривало протистояння активістів та силовиків. Під час зіткнень на вулиці Інститутській загинули 48 людей, ще майже сотня – дістали поранення. 

Усіх п’ятьох обвинувачених у 2019 році обміняли на українських полонених. У лютому 2020-го Олександр Маринченко і Сергій Тамтура повернулися до Києва, а решта беркутівців продовжують переховуватися. У жовтні 2020 року Янішевського, Зінченка та Аброськіна суд оголосив у міжнародний розшук. Цих трьох ув’язнили заочно.

Новини за темою: ДБР завершило розслідування щодо найбільшої справи Майдану

Раніше ми писали, що перед судом постануть беркутівці, які розстрілювали активістів на Інститутській.

Як з'ясувало слідство, вони виконали незаконний наказ і вчинили у співучасті з іншими правоохоронцями низку тяжких та особливо тяжких злочинів, організованих вищим керівництвом держави.

Новини за темою: Справи Майдану: В Україні заочно судитимуть керівництво МВС часів Януковича
Читайте також:
Організатор Організатор "п'яних вечірок" Андрій Ярина вийшов з-під варти під заставу у 272,5 тисячі гривень
Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці Засновник криптовалютної біржі Binance Чжао сяде у в'язницю на чотири місяці
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи У справі міністра Сольського ще до трьох підозрюваних застосували запобіжні заходи