USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Справи Майдану: Екскерівництву СБУ та 20 співробітникам ФСБ РФ повідомили про підозру

За підтримки тодішніх керівників СБУ працівники спецслужби РФ перебували на території українського відомства та поширювали провокативні відео, створені для підривної діяльності
Євромайдан _1

Ілюстративне фото

Джерело: Уніан

Колишньому керівництву Служби безпеки України та 20 співробітникам ФСБ РФ повідомили про підозру у справах Майдану. Про це поінформували в Офісі генпрокурора.

Зазначається, що підозру оголосили колишньому голові СБУ Олександру Якименку, його першому заступнику – керівникові Антитерористичного центру Володимиру Тоцькому та начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ часів Януковича. Також про підозру повідомили 20 співробітникам Федеральної служби безпеки Російської Федерації, які сприяли тодішньому керівництву СБУ.

Хто у списку підозрюваних?

В Державному бюро розслідувань розповіли, хто перебуває серед підозрюваних та назвали деякі прізвища:

  • генерал армії Віктор Золотов – колишній керівник служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача внутрішніми військами (на даний час – директор Федеральної служби військ національної гвардії РФ);
  • генерал-полковник Олексій Сєдов – начальник 2-ї служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ;
  • генерал-лейтенант Олексій Жало – заступник начальника 2-ї служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ – начальник управління захисту конституційного устрою;
  • генерал-майор Сергій Єгоров – перший заступник начальника управління захисту конституційного устрою 2-ї служби ФСБ РФ;
  • генерал-майор Володимир Павлік – перший заступник начальника Департаменту оперативної інформації 5-ї Служби (оперативної інформації та міжнародних зв’язків) ФСБ РФ;
  • генерал-майор Андрій Яценко – колишній співробітник 2-ї служби (Служби захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) ФСБ РФ, зараз – заступник начальника управління ФСБ РФ в м. Москва.

Що відомо про справу?

"Встановлено, що за сприяння співробітників ФСБ РФ тодішнє керівництво СБУ взяло участь у підриві суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості, обороноздатності, державної та інформаційної безпеки. Експосадовці за вказівкою російських кураторів також розпалювали національну, релігійну ворожнечу та ненависть серед громадян через їх ідеологічні переконання", – розповіли в ДБР.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, за даними слідства, на виконання спільного рішення тодішніх керівників Служби безпеки та ФСБ РФ у грудні 2013 року та лютому 2014 року під виглядом іноземної делегації на територію України трьома групами прибули 20 співробітників російської спецслужби.

"За підтримки колишніх очільників відомства спецагенти РФ безперешкодно проживали та розміщувалися в будівлях відомства та за допомогою заздалегідь привезеною із собою спеціальної техніки організовували та сприяли працівникам СБУ у підготовці відеоматеріалів провокативного характеру", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вони створили YouTube-канал, на якому було розміщено 257 відеозаписів. У них дискредитувалися суспільно-політичні події в Україні та принижувалися українці як нація загалом. Ці відео згодом поширювалися у мережі інтернет та медіа.

"Про розміщення відеофайлів, а фактично про підривну діяльність щодо інформаційної безпеки України екскерівництво СБУ звітувало своїм кураторам з ФСБ РФ. У підтвердження скеровувало відповідні звіти-посилання про створені й опубліковані відеозаписи", – кажуть в Офісі генпрокурора.

В Бюро додають, що такі дії колишнього керівництва СБУ й співробітників ФСБ РФ завдали шкоди інформаційній безпеці України та мали на меті припинити протестні акції через призупинення вищим керівництвом держави процесу євроінтеграції.

Таким чином, в ході досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на Майдані, слідством встановлено безпосередній вплив спецслужб РФ на колишнє керівництво української спецслужби з метою проведення спільної підривної діяльності проти України та розпалювання національної ворожнечі та ненависті, уточнили в Офісі генпрокурора.

В ДБР зазначили, що колишньому голові Служби безпеки України, його першому заступнику – керівнику Антитерористичного центру та начальнику Департаменту захисту національної державності СБУ повідомлено про підозру у державній зраді.

"20 співробітникам ФСБ РФ, громадянам РФ, повідомлено про підозру у пособництві у вчиненні державної зради та сприянні керівництву СБУ в наданні Російській Федерації допомоги у проведенні підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державної та інформаційної безпеки, а також за розпалювання національної, релігійної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності, образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми ідеологічними переконаннями за попередньою змовою групою осіб (за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 161 КК України)", – зазначається у повідомленні.

В Державному бюро розслідувань наголосили, що за вчинення цих злочинів передбачене максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років.

Новини за темою: ДБР завершило розслідування щодо найбільшої справи Майдану

Раніше ми писали, що перед судом постануть беркутівці, які розстрілювали активістів на Інститутській.

Як з'ясувало слідство, вони виконали незаконний наказ і вчинили у співучасті з іншими правоохоронцями низку тяжких та особливо тяжких злочинів, організованих вищим керівництвом держави.

Зазначалося, що Офіс генпрокурора закінчив досудове розслідування проти фігурантів і направив справу до суду.

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми В Україні заблокували понад 2500 сайтів з азартними іграми
ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави ДТП у Броварах: Майбоженка взяли під варту без можливості внесення застави