USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Або працюєш, або воюєш": Військовозобовʼязані можуть отримати можливість не йти в ЗСУ за великий податок

Оновлення механізму бронювання почали розглядати після подачі до Верховної Ради законопроєкту про вдосконалення мобілізації
ЗСУ
ЗСУ
Джерело: Генштаб ЗСУ

Офіс президента, Кабмін і народні депутати розглядають оновлення механізму мобілізації, яке полягатиме в бронюванні військовозобов’язаних, які сплачують податки. Звучали пропозиції – поріг офіційної зарплати від 35 тис. гривень або ж на бронювання може розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить близько 14 тис. 500 гривень ЄСВ, що відповідає окладу 66 тис. гривень, йдеться у статті Forbes.

Оновлення механізму бронювання почали розглядати після подачі до Верховної Ради законопроєкту про вдосконалення мобілізації.

Наразі бронювання доступно лише працівникам підприємств зі статусом "критично важливих". Додатковий критерій, який розглядає влада, – обсяг сплачених до бюджету податків на доходи фізичних осіб з офіційної зарплати чи доходу.

"Остаточного концепту та чорновика документа, у якому б описувався новий підхід, ще немає. Серед варіантів розглядалося ухвалення нових правил уже на засіданні Кабміну 29 грудня, а саме внесення змін до постанови уряду №76, яка встановлює підхід до бронювання. Однак від такого підходу відмовились і тепер, ймовірно, пропозицію розглядатиме Рада", – пояснили співрозмовники видання.

Новини за темою: Чи будуть представники ТЦК вручати жінкам повістки на вулицях. Коментар речника Полтавського ТЦК Істоміна

За їхніми словами, автоматичне бронювання від мобілізації у разі, якщо фізособи сплачують мінімально визначену суму ПДФО на місяць – поки йдеться про 6 тис. гривень на місяць, що відповідає близько 33 тис. 400 гривень окладу (26 тис. 900 гривень зарплати на руки, оскільки найманий працівник також сплачує 1,5% військового збору, – ред.).

"Ще 22% від розміру окладу має сплатити роботодавець у якості єдиного соціального внеску. Також звучала пропозиція – поріг офіційної зарплати від 35 000 гривень, що майже відповідає першому варіанту. Третій параметр: на бронювання може розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить близько 14 500 гривень ЄСВ (відповідає окладу 66 тис. гривень). Принцип може бути розповсюджений на ФОП (чіткі критерії для цієї групи поки невідомі, – ред.)", – розповіли джерела видання.

Для спеціального податкового режиму "Дія.City" для IT-індустрії йдеться про мінімальний поріг зарплати в еквіваленті 3 тис. 200 доларів.

"Бронювання здійснюється через синхронізацію державних реєстрів. Йдеться про "Оберіг" (зареєстровані військовозобовʼязані) та інформацію про сплату податків. Якщо військовозобовʼязаний сплачує ПДФО у потрібному обсязі і в нього все в порядку з документами, в "Оберіг" генерується QR-код про бронювання, який діє 45 днів", – йдеться в статті.

Також журналісти додають: для того, щоб нова система запрацювала, потрібно ухвалити мобілізаційний закон, привести до ладу реєстри та змінити низку законодавчих норм. Зокрема, внести зміни до Податкового кодексу, оскільки зараз звітність за ПДФО подається до Податкової служби раз на квартал, а не раз на місяць.

Законопроєкт про мобілізацію

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

Адвокатка в ефірі UWN зазначила, що новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу" повідомив, що документ ще можуть відправити на доопрацювання.

Законопроєкт щодо мобілізації ще доопрацьовуватимуть, поки призов триває за звичними правилами. Про це повідомив згодом представник Сухопутних військ Володимир Фітьо в ефірі національного телемарафону.

Новини за темою: Мобілізація. Працівники ТЦК почали складати акти, якщо не застали військовозобов'язаних вдома
Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат