USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Демобілізація, відстрочка та е-повістки: Залужний роз’яснив новий законопроєкт

Раді пропонують виключити поняття "обмежено придатний"
Залужний_1
Джерело: скріншот

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив новий великий законопроєкт про мобілізацію та поточну ситуацію на фронті.

Мобілізація ще 400–500 тис. осіб

Залужний пояснив, що ця цифра була ще раніше сформована на наступний рік.

"Вона враховує покриття поточного некомплекту, який виник, формування нових військових частин, а також прогнозування наших втрат, які ми можемо понести протягом року", – сказав він.

Потреба у нових мобілізованих розбита на періоди

Про одномоментну мобілізацію не йдеться.

"Хтось буде мобілізований у січні, а хтось навіть у грудні", – пояснив головнокомандувач ЗСУ.

Скасування відстрочки для осіб з ІІ та ІІІ групою інвалідності

У новому законопроєкті пропонують виключити поняття "обмежено придатний".

"Запропоновано, щоб залишилися два поняття – придатність чи непридатність до військової служби… Коли ми це визначимо, тоді ми зрозуміємо, чи є сенс далі оперувати поняттями "інвалід другої/третьої групи". Ми з повагою ставимося до людей, які є цивільними, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які можуть фізично воювати", – зазначив він.

Україна має можливість одночасно готувати до 10 бригад

Залужний розповів про підготовку мобілізованих до війни і окремо приділив увагу молоді від 18 до 25 років.

"Я згоден з будь-якими ініціативами, які навіть підвищують відповідальність за потрапляння людини на фронт непідготованою. Такого бути не може. У нас є чудова можливість використовувати як наші можливості, так і можливості наших партнерів – і вони приділяють підготовці наших військ велику увагу", – наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Демобілізація військових

"З Міноборони ми домовились на демобілізацію військових через 36 місяців, але за певних умов", – уточнив Залужний.

Головним фактором буде те, що не буде загострень на фронті, а також, що цих людей серед 36 місяців буде ким замінити.

Електронні повістки

Точкою пропозицій електронних повісток не були Генштаб або ЗСУ.

"Проте ми раді будь-якому способу, який забезпечить нас людьми... Мені головне, щоб люди прийшли до війська й виконували поставлені завдання. Хто яку буде мати відстрочку, або не буде мати, кого будуть призивати – не моя компетенція. Для цього є центральний орган виконавчої влади, які можуть це визначити", – додав головнокомандувач.

Мар’їнки більше немає

Міста Мар'їнки, що на Донеччині, більше немає.

На запитання журналістів щодо заяви росіян про повне захоплення міста Залужний відповів, що українські війська відійшли: у деяких місцях окопалися на околицях Марʼїнки, а в інших – трохи далі.

Що відомо про законопроєкт?

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Нагадаємо, раніше в ЗСУ повідомили, що розширять категорії тих, кого можуть мобілізувати.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму