USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.43
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.75
Готівка
43.50

Законопроєкт про мобілізацію в Україні можуть повернути уряду на доопрацювання, – ЗМІ

Перше голосування за законопроєкт очікується в проміжку між 10-м і 14 січня
Мобілізація
В Україні триває мобілізація до ЗСУ
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада розгляне новий законопроєкт про мобілізацію протягом найближчого місяця, однак перед цим документ, імовірно, повернуть у Кабмін на доопрацювання. Про це повідомляє Forbes із посиланням на одного з депутатів зі "Слуги народу".

За інформацією джерел видання, перше голосування за законопроєкт очікується в проміжку між 10-м і 14 січня. До того ж, як заявила депутатка з оборонного комітету Мар'яна Безугла, ухвалити законопроєкт у цілому планують до кінця січня або на початку лютого.

Водночас один нардеп зі "Слуги народу" зазначає, що, ймовірно, перед цим документ повернуть уряду на доопрацювання, оскільки в поточній редакції вони навряд чи зберуть достатню кількість голосів у парламенті.

Утім, за словами депутатки з оборонного комітету Соломії Бобровської (партія "Голос"), не виключено, що депутатів із президентської політсили все ж спробують переконати підтримати закон.

Суперечливі питання

До законопроєкту не лише додалися нові суперечливі норми, а й зникли запропоновані комітетом. Одна з них – ротації. У силах оборони понад 1 млн осіб, але безпосередньо на лінії зіткнення – до 300 000, сказала Безугла.

"Є підрозділи, які постійно перебувають у тилу – обороняють Сумщину або кордон із Білоруссю, – зазначила вона. – Це військові, які пройшли підготовку, але їх чомусь не ротують", – заявила Безугла.

Не згодні нардепи і з рішенням про мобілізацію людей з інвалідністю третьої групи.

"Коли кажуть, що їхню придатність до служби має вирішити військова лікарська комісія (ВЛК), то в прозорість цього механізму важко повірити", – додала Бобровська.

Також у документі з'явилася норма про те, що для уточнення даних людина може бути затримана на строк від трьох годин до трьох діб. З цим пунктом уже існують розбіжності.

Документ несе також і економічні ризики, зокрема, через обмеження для людей, які ухиляються від військового обліку, у певних державних і фінансових послугах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що новий законопроєкт про мобілізацію надійшов у Раду. Головні тези цього документу ми розписували тут.

Пізніше головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний дав пресконференцію, на якій роз’яснив законопроєкт.

За словами адвоката, новий законопроєкт передбачає порушення конституційних прав громадян України.

Читайте також:
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"
"Резерв+" помилково показав, що ви у розшуку: Що робити
Петиція з проханням не забороняти купувати ліки через маркетплейси набрала необхідну кількість голосів Петиція з проханням не забороняти купувати ліки через маркетплейси набрала необхідну кількість голосів
Повістки із середини липня надсилатимуть поштою Повістки із середини липня надсилатимуть поштою