USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Деякі положення закону про мобілізацію можуть визнати неконституційними, – адвокатка

Документом пропонується повністю зняти такий діагноз військової лікарської комісії, як обмежено придатний
Адвокатка Катерина Аніщенко в ефірі UWN
Адвокатка Катерина Аніщенко в ефірі UWN
Джерело: скріншот

Зареєстрований у Верховній Раді новий законопроєкт про мобілізацію прямо передбачає порушення конституційних прав громадян України. Про це заявила адвокатка Катерина Аніщенко в ефірі UWN.

"Щодо обмежень конституційних прав: в цьому законопроєкті чітко передбачено, що дозволяється обмеження конституційних прав громадян України. Крім того, у вказаному законопроєкті передбачені зміни до низки законів, які по суті стосуватимуться кожного громадянина України. Зокрема, це вилучення транспортних засобів, це питання щодо перепроходження ВЛК (оскільки, як вірно було зазначено в сюжеті, дійсно передбачено повторне проходження ВЛК)", – зазначила вона.

Крім того, пропонується повністю зняти такий діагноз військової лікарської комісії, як обмежено придатний. Тобто громадяни повинні повторно пройти військову лікарську комісію.

"Вручення повісток на даний момент не врегульоване питання, але в цьому законопроєкті пропонується, що навіть поліцейськими без працівника ТЦК можливо вручати повістки. І туди ж повертаємося щодо порушення конституційних прав громадян України – як тоді вони будуть виписуватися і, до речі, в Києві це вже непоодинокі випадки і також спілкувалася зі своїми колегами, клієнтами, що просто вулицю перетинають і неможливо навіть проїхати автомобілем, бо працівники поліції активно виконують. Такий законопроєкт ще не прийняли, але вже активно роздаються повістки навіть автомобілем неможливо приїхати", – уточнила Аніщенко.

Адвокатка вважає, що окремі положення цього закону можуть визнати неконституційними.

"Але давайте будемо чесно говорити. На території України вже давно діє постанова Кабінету міністрів ще з 2016 року, де передбачено, що у разі запровадження воєнного стану на території України передбачається можливість звуження конституційних прав громадян України", – додала вона.

Мобілізація осіб з інвалідністю

"Хочу зазначити те, що пропонується мобілізація для осіб з інвалідністю ІІІ групи. До осіб з інвалідністю ІІІ групи відносяться зокрема особи, у яких немає одного ока, які за станом здоров’я за своїми фізіологічними даними, наприклад, мають одну ногу довшу, другу коротшу, які за своїм станом здоров’я від народження мають короткий зріст. То чи можуть вони проходити повноцінну службу? А вказаним законопроєктом пропонується їх мобілізація і вже відміняється ситуація з добровільною згодою", – наголосила адвокатка.

Зазначається, що відповідальність за розподіл роботи між солдатами на фронті, в тому числі особи з інвалідністю, несуть виключно командири військової частини.

Відстрочка від мобілізації

"Те саме стосується, до речі, щодо надання відстрочки від мобілізації для осіб, у кого на отримані знаходяться батьки з інвалідністю. І плюсом в цьому законопроекті я для себе виділю, що дається можливість саме особі з інвалідністю обирати когось із кровних своїх родичів, дітей, щоб вони за ними доглядали, якщо інвалід І і ІІ групи, бо ця ситуація в нас на законодавчому рівні не закріплена і на даний момент не давалася така можливість, нав’язувалася особі з інвалідністю особа, яка для нього чужа, соціальний працівник", – пояснює експертка.

За її словами, в даному законопроєкті плюсом є те, що це на вибір інваліда. Але мінусом є те,
якщо, наприклад, особа, що має ІІ групу інвалідності або І і є двоє синів призовного віку, то дозволяється лише одному доглядати.

Конфіскація транспортних засобів

"До речі, мене також тригерить ситуація з тим, що на потреби ЗСУ дозволяється забрати транспортні засоби. У нас і так дозволяли, а зараз дозволяється у фізичних осіб. Передбачені ситуації щодо створення акту, відшкодування цих витрат. Тоді ми повертаємось до малих фермерських господарств, якщо у них заберуть ці транспортні засоби, як вони зможуть обробляти землю, відповідно сплачувати податки, відповідно якщо вони цього не зможуть, то вони будуть мобілізовані і по суті знову, на мою суб’єктивну думку, відбувається тиск на малий та середній бізнес", – резюмувала Аніщенко.

Новини за темою: Демобілізація, відстрочка та е-повістки: Залужний роз’яснив новий законопроєкт

Аналогічна ситуація з цивільними, фізичними особами-підприємцями, які приносять користь державі, сплачуючи податки, а в них забирають, наприклад, транспортні засоби, якими вони розвозять по своїх маленьких крамничках свою продукцію: "Це замкнуте коло і якогось остаточного розв'язання питання законопроєкт не несе, однозначно".

Відпустка

"Хоча позитивне в цьому законопроєкті для себе зазначу – це те, що нашим захисникам дійсно на офіційних підставах тепер буде надаватися відпустка. Бо мені відомі такі мої клієнти, їх родичів, коли говорять, що пішов ще з повномасштабного вторгнення лютого 2022 року і до сих пір у відпустці не був, а перебуває на прямій лінії зіткнення, це ненормально, це однозначно ненормально", – додала адвокатка.

Що відомо про законопроєкт?

Новий законопроєкт про мобілізацію та військовий облік зареєстрували у Верховній Раді пізно ввечері 25 грудня. Тепер його мають розглянути в комітетах, а потім проголосувати у двох читаннях. Детальніше ми розписали тут.

Нагадаємо, раніше в ЗСУ повідомили, що розширять категорії тих, кого можуть мобілізувати.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням