USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання – штраф від 17 тисяч гривен, – адвокат

17 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення покарання за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації
повістка
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

До 17 липня військовозобов'язаним слід оновити дані в ТЦК. Зробити це можна як через військкомат або через ЦНАПи чи – електронний кабінет, але за невиконання цього буде доволі суттєва відповідальність у вигляді штрафів, зауважив в ефірі ТАК TV адвокат Юрій Радзієвський.

"Дані в будь-якому разі доведеться оновлювати. У разі невиконання цього обов'язку буде наступати відповідальність доволі суттєва у вигляді штрафів. Щодо фізичних осіб ці штрафи можуть сягати від 17 тисяч гривень до 25 тисяч 500 гривень", – сказав адвокат.

Що ж тоді робити, якщо раптом все ж таки повістку вручили з неналежним дотриманням законодавства й чи можна це оскаржити у суді? На ці питання Радзієвський навів приклад подібних випадків, з якими стикався.

"Зараз передбачено, що повістка має вручатися тільки під особистий підпис, але я знаю такі випадки, коли, наприклад, особа не проживає за місцем своєї приписки, представник ТЦК вкинув їй в почтову скриньку повістку першу-другу, людина навіть не знала про це. Відповідно, й не могла ніяк відреагувати на таку повістку, але згодом  потрапляла в розшук у органи нацполіції і її могли затримати, щоб зʼясувати питання щодо обліку в ТЦК", – зауважив адвокат.

Новини за темою: Міноборони запускає електронну чергу до ТЦК

Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки

Зазначимо, 17 травня президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення покарання за порушення військового обліку та ухилення від мобілізації.

Документ дозволить військкоматам отримати право притягати громадян до адміністративної відповідальності без потреби звернення до суду.

Якщо особа не оновила дані та не повідомила ТЦК про зміну персональних даних (якщо ці дані відсутні стосовно неї в електронних реєстрах), не з'являється за повісткою чи вчинила інше порушення за цими статтями, то Терцентр комплектування зможе винести постанову про накладення штрафу без складання протоколу.

Які ж штрафи?

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 гривень.

Повторне протягом року вчинення порушення тягне за собою накладення штрафу від 5 тис. 100 до 8 тис. 500 гривень.

Вчинення таких дій в особливий період – тягне за собою накладення штрафу від 17 тис. до 25 тис. 500 гривень.

Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже піддавали адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу на громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від 25 тис. 500 до 34 тис. гривень.

Вчинення таких дій в особливий період тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 тис. до 25 тис. 500 гривень і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань від 34 тис. до 59 тис. 500 гривень.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі