USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

"Жодного тиску не було": В САП виправдалися за скорочення прокурора, який був процесуальним керівником у справі Князєва

В САП, навпаки, вважають, що дії Омельченка могли скомпрометувати справу ексглави Верховного суду Князєва
САП
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Все почалося з того, що на початку липня у САП скоротили посаду начальника першого відділу управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва САП у суді Олександра Омельченка, який займався справою ексголови Верховного суду Всеволода Князєва.

Тоді Омельченко пов’язував своє звільнення з конфліктом з очільником САП Олександром Клименком "з приводу певних розбіжностей у розумінні проведення процесуальної дії у справі Князєва".

Втім, очільник САП має іншу точку зору. На його переконання, ніякого конфлікту з Омельченком не було. Натомість дії прокурора, за словами Клименка, могли скомпрометувати справу ексглави Верховного суду Князєва.

"По-перше, не було конфлікту з Омельченком. Є робоча ситуація. Якщо я проводжу наради стосовно того чи іншого кримінального провадження, це не означає, що в мене конфліктна ситуація з будь-ким з учасників цього провадження. Це робочий процес. Ми дискутуємо завжди з детективами, прокурорами про те, як краще виконати ту чи ту іншу процесуальну дію. Чи як кваліфікувати ті чи інші дії. Але це не конфлікти, а звичайні робочі моменти, оскільки де два юристи – там три різних погляди", – заявив Клименко.

В чому ж причина? 

Конфлікт виник навколо телефона Князєва, який міг би бути доказом у судовому процесі. Йшлося нібито про те, хто і як зламуватиме телефон Князєва, а також де – у Польщі чи Україні. 

Так, за словами Клименка, у телефоні Князєва можуть бути докази причетності інших осіб як до злочину, який вже інкримінують ексглаві ВС, так і до інших злочинів.

Що стосується історії про злам телефона Князєва, то, за словами глави САП, питання тут полягає не у варіантах доступу до інформації, а в порядку оформлення будь-якого з них. Адже є певні підстави, з яких доказ можуть визнати неналежним чи недопустимим у суді. Зокрема, в суді не можна використати доказ, якщо певні порушення для його отримання призвели до втручання у права людини. Те саме, за його словами, могло статися і з телефоном Князєва. Що вплинуло б на фінальний вирок ексглаві Верховного суду: наскільки суворим він буде, чи потрапить людина за ґрати тощо.

"Тому головна особливість цього процесу – саме процесуально оформити так, аби він був належним і допустимим доказом у суді. Це головне, що потрібно зробити детективам і прокурору в цій ситуації", – додав глава САП.

Він також звернув увагу, що проблема полягає й у прогалинах в законодавстві щодо регулювання питань міжнародного компонента в експертизі й практику призначення експертиз за кордоном досить рідко застосовують.

Зараз інформацію з телефона вже досліджують детективи НАБУ, і лише за результатами дослідження САП вирішить важливість телефону Князєва для провадження.

Чому ж звільнили Омельченка?

За словами Клименка, детективи НАБУ повідомили йому, що бачать ризик неправильного оформлення порядку направлення для дослідження саме цього речового доказу (телефона Князєва, – ред.). І, як зазначив глава САП, він мав би обговорити з прокурором, якою є його позиція щодо цього питання й чому, на його думку, в НАБУ могли виникнути такі побоювання.

"Спочатку я поставив відповідні запитання іншому прокурору, який також займається цією справою, й той повідомив, що йому нічого не відомо про долю телефона. Старший детектив групи детективів також на той момент не знав подробиць, тому врешті ми мали розмову з Омельченком. Ось уся суть ситуації з ним. На цьому етапі моїм головним завданням було зробити так, аби уникнути ризиків для справи. І це, погодьтеся, адекватна позиція для керівника мого рівня відповідальності. Наскільки ж зрештою все правильно зроблено, побачимо, коли цей доказ досліджуватиме Вищий антикорупційний суд", – заявив Клименко.

На уточнювальне питання, чи відбулася жорстка розмова з Омельченком через відправку телефона в Польщу до того, як про це дізнався глава САП, Клименко зауважив, що не може описувати детально процедуру та послідовність дій щодо направлення й дослідження речового доказу в цій справі, оскільки це зашкодить самій справі.

А що ж нині з Князєвим?

Колишній голова Верховного суду перебуває під вартою до 8 вересня 2023 року. Його підозрюють в одержанні неправомірної вигоди. Всі деталі справи розповідаємо тут.

Теги: САП
Читайте також:
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова
Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів
Справа голови Антимонопольного комітету Кириленка: НАБУ та САП відкрили провадження Справа голови Антимонопольного комітету Кириленка: НАБУ та САП відкрили провадження