USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.15
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

ВАКС продовжив арешт ексголови Верховного Суду Князєва до вересня

Розповідаємо, що відомо по цій справі
Князєв
Всеволод Князєв
Джерело: відкриті джерела
Вищий антикорупційний суд 11 липня продовжив дію запобіжного заходу колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву майже на два місяці. Про це повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детективів Національного антикорупційного бюро про продовження арешту Князєва з можливістю внесення застави у розмірі 75 мільйонів гривень. 

Запобіжний захід діятиме до 8 вересня 2023 року. 

"У разі внесення застави на підозрюваного буде покладено низку процесуальних обов’язків", — зазначають в САП.

Справа про корупцію – з чого все почалося

15 травня українські правоохоронці заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді, а саме – схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного суду. Про це інформували в САП.

Водночас радник голови Офісу президента Сергій Лещенко повідомив, що на хабарі майже у 3 мільйони доларів спіймали голову Верховного суду Всеволода Князєва. 

"НАБУ та САП задокументували на отриманні хабаря 2,7 мільйона доларів главу Верховного суду Всеволода Князева. Тривають слідчі дії, в тому числі вдома у судді. Це був не перший епізод, де фігурує голова судової гілки влади. Кажуть про системний характер поборів", – відзначив Лещенко. 

Деталі справи від правоохоронців

Згодом директор НАБУ Семен Кривонос розповів, що вони отримали інформацію про діяльність злочинного угруповання у суддівській гілці влади із залученням керівництва цієї гілки. Правоохоронці вирішили здійснити оперативне проникнення і спецзавдання детектива під прикриттям. 

Під час цих заходів зафіксували низку контактів власника фінгрупи "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського обєднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності. Тоді вони домовилися про передання хабаря для високопосадовців Верховного суду для ухвалення потрібного рішення.

"15 березня мало відбутися засідання по справі, але через домовленість його перенесли, щоб можна було зібрати хабар. Паралельно почали передавати гроші. А 19 квітня Верховний суд ухвалив рішення. На початку травня адвокат отримав від керівництва суду вказівку про розподіл грошей серед учасників угруповання. Правоохоронці зафіксували, що 3 травня передали першу частину хабаря, а 15 травня – другу частину. Також члени угруповання намагалися повпливати на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України", – розповів очільник НАБУ.

Прокурор САП Олександр Клименко зазначив, що посередником між керівництвом суду і людьми, які хотіли розв'язувати питання у суді, виступало адвокатське об’єднання.

"Це стосувалося не лише Верховного суду, але й більшості судів на території України. Цим фактам буде надана оцінка. Слідчі дії ще тривають. Підбивання підсумків буде пізніше", – уточнив прокурор.

За його словами, правоохоронці вже припинили цю злочинну схему.

Наразі двох осіб затримали, в тому числі і голову ВС Князєва. Їм загрожує від 8 до 12 років ув'язнення. Перевірка інших осіб триває.

До того ж, як повідомили в пресслужбі Національного антикорупційного бюро, Всеволоду Князєву та адвокату повідомили про підозру.

"Голові Верховного суду та адвокату, викритим на отриманні неправомірної вигоди, повідомили про підозру за кваліфікацією ч. 4 ст. 368 ККУ", – йдеться у повідомленні.

Також правоохоронці показали схему передачі хабаря.

Схема передачі хабаря
Джерело: НАБУ

САП розпочала розслідування щодо справи Князєва

Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) зареєструвала кримінальне провадження і розпочала розслідування за фактом розголошення даних досудового розслідування у справі про хабарництво ексголови Верховного суду Всеволода Князєва. 

"Розголошення охоронюваної законом інформації є незаконним і може завдати непоправної шкоди інтересам держави. Особи, які незаконно розголосили охоронювані законом матеріали, мають понести передбачене українським Законом покарання", – говориться в повідомленні. 

Зазначається, що досудове розслідування доручено Управлінню внутрішнього контролю Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

У САП додали, що інформація та матеріали, які були отримані в межах досудового розслідування та які стосуються конкурсу на обрання членів ВККС, будуть надані на запит Вищої ради правосуддя, який вже надійшов та перебуває на опрацюванні у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Але, відзначено, що Спеціальна антикорупційна прокуратура під час слідства не виявила, що колишній голова Верховного суду Всеволод Князєв або хтось із фігурантів справи про хабар впливав на процес відбору членів чи кандидатів Конкурсної комісії Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі зауважують, що слідство досі триває, тому якщо зʼявиться додаткова інформація щодо впливу на ВККС, то її передадуть Вищій раді правосуддя.

Точка зору Князєва

Ексголова Верховного суду Всеволод Князєв не погодився зі своїм затриманням та визнав його "неправомірним". Підозрюваний заявив, що сприяв слідству і допомагав правоохоронцям у проведенні обшуку. 

"Людину можуть затримати, якщо вона перешкоджає проведенню слідства, намагається знищити речові докази. У даній справі затримання не відбулося після того, як сторона обвинувачення заявила про злочин для того, щоб я не перешкоджав проводити слідчі дії. Нічого такого не було. Я перебував за місцем проживання. Більше того, я сприяв слідству", – це підозрюваний сказав у промові перед початком судового засідання 17 травня.

За його словами, він сам повідомив правоохоронцям де лежать гроші, щоб вони їх не "шукали по шухлядах". Щодо виявлених у нього коштів Князєв попросив "не перекручувати" факти.

А от, за словами адвоката ексголови Верховного суду, зі слідством співпрацював під прикриттям давній знайомий Князєва Кирило Горбуров. Про це повідомляє "Укрінформ".

За даними слідства, до злочинної групи входило троє осіб: сам ексголова ВС, адвокат Олег Горецький і довірена особа на ім'я Кирило Горбуров. Слідство повідомило про підозри Князєву і Горецькому, однак Горбурову обвинувачення не висунуті.

"Горбуров – це особа, яка співпрацювала зі слідством під прикриттям. Він був залучений до конфіденційного співробітництва", – сказав захисник.

За словами адвоката, Князєв був знайомий з Горбуровим з 2007 року, ще коли жив у Миколаєві. Чоловік був депутатом Миколаївської міськради, та, можливо, є кумом Князєва.

Жеваго заперечив, що він причетний до хабаря голові ВС

Втім, попри заяви правоохоронців, український бізнесмен Костянтин Жеваго заперечив свою причетність до хабаря голові чи суддям Верховного суду. Про це йдеться у заяві, яку поширила пресслужба Костянтина Жеваго для медіа.

У заяві бізнесмена йдеться, що ця інформація "повністю неправдива". Він також зазначив про "безпідставний зв'язок і явну підтасовку" щодо рішення суду про акції Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. За словами Жеваго, Велика палата ВС ухвалила рішення не в його інтересах, а "в інтересах великої публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі". 

 Реакція Верховного суду

16 травня на пленумі Верховного суду судді ініціювали висловлення недовіри Князєву. Подання підписали 138 суддів зі 142 присутніх. Пізніше відбулося таємне голосування. 

Відразу після цього судді підтримали дострокове припинення повноважень голови суду Всеволода Князєва. Про це стало відомо із засідання пленуму Верховного суду.

"Князєв і надалі матиме статус судді – повністю звільнити його з судової системи може лише Вища рада правосуддя. Допоки не оберуть нового голову, його обов’язки виконуватиме суддя з найбільшим стажем. Нині – це Дмитро Луспеник", – зазначили у Верховному суді.

Реакція Ради суддів України

У заяві Ради суддів України (РСУ) зазначається, що підозра в недоброчесності судді Верховного суду та сам факт слідчих дій в будівлі ВС, не кажучи вже про хабар голові ВС, – це "жахливий удар в серце системи правосуддя".

"Ми не знаємо усіх подробиць справи, нам важко повірити, як заявляють у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, "в масштабну корупцію у ВС", де зараз тривають слідчі дії, але ми глибоко обурені тим, що судді Верховного суду, які мали б бути взірцем для кожного судді України, можуть бути причетними до корупційних оборудок", – уточнюється в заяві.

Водночас у РСУ наголошують на неупередженому розслідуванні цієї справи.

"Надзвичайно важливо щоб ті судді, які реально НЕ причетні до цієї ганьби, могли б і надалі здійснювати правосуддя, відстоюючи законність і справедливість", – зазначають в Раді.

ВРП дала дозвіл на арешт

Вища рада правосуддя (ВРП) у четвер, 18 травня, задовольнила подання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури щодо надання дозволу на взяття під варту ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на ВРП.

"Подання задоволено. Проголосували всі 14 членів ВРП", - повідомили там.

Рішення ВАКС щодо запобіжного заходу

18 травня, суд арештував Князєва до 14 липня із можливістю внесення застави у 107 мільйонів 360 гривень. Прокурори просили заставу у 150 мільйонів. Про це повідомляє "УП".

Раніше того ж дня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для адвоката Олега Горецького, якого підозрюють у пособництві колишньому голові Верховного суду Всеволода Князєва.

Його залишили під вартою до 13 липня з можливістю внесення застави 80 мільйонів гривень.

Згодом правоохоронці знайшли та вилучили ще майже пів мільйона доларів

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура вилучили ще майже 500 тисяч доларів готівкою у справі за підозрою колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва.

Слідство стверджує, що ці гроші заховали учасники злочинної групи, але наразі їхнє походження та приналежність зʼясовуються.

Відомо, що обшук провели 22 травня у межах досудового розслідування отримання 2,7 мільйона хабаря Всеволодом Князєвим і адвокатом Олегом Горецьким.

Сам Князєв заявив, що гроші, які виявили під час обшуків у його кабінеті та вдома, належать його друзям. 

"Це гроші моїх друзів, сім'ї бізнесменів, які перед виїздом за кордон ще до початку війни просили мене ці гроші зберегти. Це підтверджується відповідними доказами. У мене немає телефона мобільного, з якого я міг зв'язатися із цією родиною, але якраз адвокати налагодили зв’язок, і я очікую, що ця родина буде подавати відповідні процесуальні звернення", – заявив на засіданні суду Князєв.

Що відомо про Князєва?

Всеволод Князєв почав працювати суддею з 2013 року, а у 2015 році став головою Миколаївського окружного адміністративного суду. З 2017 року – суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду.

Посаду голови Верховного суду він обіймає з 1 грудня 2021 року.

Читайте також:
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му У 2023 році в Україні покарали майже втричі менше корупціонерів, аніж у 2021-му
Керівники Керівники "Київмедспецтрансу" за бюджетні 290 тис. гривень замовили експертизу у провадженні, де вони є підозрюваними
12 нардепів IX скликання мають підозри у злочинах проти нацбезпеки 12 нардепів IX скликання мають підозри у злочинах проти нацбезпеки