USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 8 7 2 0 (+1250)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.50
Готівка
42.95

Викрито групу, яка привласнила майже 160 мільйонів гривень, виділених на відновлення Харкова

Учасники злочину заволоділи 159,5 млн гривень, якими розпорядилися на власний розсуд
У Харкові розкрадали гроші на відновлення
У Харкові розкрадали гроші на відновлення
Джерело: НАБУ

У Харкові злочинна група привласнила майже 160 мільйонів гривень, що були виділені з бюджету та від міжнародних партнерів. Гроші призначалися для відновлення критичної інфраструктури міста. Правоохоронці викрили ділків та повідомили про підозру семи особам. Про це інформує САП та НАБУ.

"За процесуального керівництва прокурора САП детективами НАБУ викрито організовану групу та повідомлено про підозру семи особам, причетним до заволодіння коштами, у тому числі міжнародних партнерів України, що призначалися для відновлення критичної інфраструктури м. Харкова", – розповіли у Спеціальній антикорупційній прокуратурі.

В Національному антикорупційному бюро України додали, що, як встановило слідство, організатор групи, один із впливових бізнесменів, у змові з першим заступником гендиректора КП "Харківські теплові мережі" домігся укладення з підконтрольними йому компаніями прямих договорів на постачання трубної продукції, вікон та технічної солі.

При цьому саме воєнний стан учасники оборудки використали як привід не проводити відкриті торги.

"Надалі "переможець" через низку фірм-прокладок закупив продукцію у виробника та перепродав КП за понад удвічі завищеною ціною. Водночас КП мало з цим виробником прямі господарські відносини", – розповіли у відомстві.

За даними правоохоронців, унаслідок реалізації схеми учасники злочину заволоділи 159,5 млн гривень, якими розпорядилися на власний розсуд. 

"При цьому частина цих коштів у сумі 22 млн гривень була надана Світовим банком (Міжнародний банк реконструкції та відродження) та призначалися для розвитку міської інфраструктури", – наголосили в НАБУ.

Схема заволодіння коштами
Джерело: НАБУ

Наразі про підозру повідомили семи особам:

  • лідеру організованої групи;
  • першому заступнику генерального директора та одному з директорів КП "Харківські теплові мережі";
  • чотирьом особам, підконтрольним лідеру організованої групи.

"Кваліфікація: ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 358 КК України", – зазначили в Національному антикорупційному бюро України.

Наразі вживаються заходи щодо встановлення інших епізодів злочинної діяльності організованої групи та інших осіб, які сприяли вчиненню злочину.

Раніше ми повідомляли, що керівницю апарату Харківської ОВА підозрюють у заволодінні понад 15 млн гривень при закупівлі продуктів для гуманітарних потреб.

Читайте також:
ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою ООН підтвердила зимовий удар РФ по Харкову північнокорейською ракетою
У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2 У Харкові й прилеглих районах після удару по телевежі відновили цифрове мовлення Т2
Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян Стрілянина у Харкові: Чоловік на зупинці поранив трьох громадян
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено