USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Справа голови Антимонопольного комітету Кириленка: НАБУ та САП відкрили провадження

Його сім'я за три роки придбала майна на 70 млн гривень
Павло Кириленко
Павло Кириленко
Джерело: відкриті джерела

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро порушили кримінальне провадження стосовно голови Антимонопольного комітету Павла Кириленка за статтями "незаконне збагачення" та "декларування недостовірної інформації". Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня – наступного дня після виходу матеріалу журналістів програми "Схеми: корупція в деталях", в якому повідомили, що родина Кириленка у 2020–2023 роках придбала нерухомість та автомобілі загальною ринковою вартістю понад 70 млн гривень. Про це повідомило "Радіо Свобода".

Йдеться про великий маєток та дві земельні ділянки під Києвом, 200 кв. м офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва та чотири апартаменти з паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків та бабусю дружини.

Журналісти з'ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів сім'ї не вистачило б, щоб придбати все це цінне майно. При цьому чиновник не вказував у декларації нерухомість та авто, якими користується його родина.

За інформацією "Схем", елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли Кириленко очолював Донецьку обласну державну адміністрацію та до його переведення до Києва на посаду голови АМКУ у 2023 році.

У коментарі Кириленко заявив, що джерело стану – стартовий капітал сім'ї, сформований у 90-х роках, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу "Стирол" у Горлівці, отримані нею як робітницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цих операцій журналістам не вдалося.

"Схеми" з'ясували, що Кириленко не вказав у декларації майно, яким користується він та його родина. Йдеться про чотирикімнатну квартиру у Києві площею майже 200 кв. м, де чиновник проживає із сім'єю, а також автомобіль BMW X3, на якому пересувається його дружина.

Досудове розслідування здійснюють детективи НАБУ. Мінімальна санкція кримінальної статті "декларування недостовірної інформації" передбачає штраф, максимальна – позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Покарання за статтею "незаконне збагачення" передбачає позбавлення волі від п'яти до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, додають журналісти.

Нагадаємо, Павло Кириленко керував Донецькою ОДА у 2019–2023 роках. Торік у вересні очолив Антимонопольний комітет.

Читайте також:
Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено Міністра викрили на заволодінні державною землею. Оновлено
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів
НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Руслана Демчака
Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук Колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського, який закупив машини для ЗСУ за збільшеними цінами, оголосили в розшук