USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

ЗАЕС вперше за чотири місяці підключили до електроенергії, - МАГАТЕ

Однак ситуація з електропостачанням залишається вкрай напруженою
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС), вперше за чотири місяці було знову підключено до єдиної доступної резервної лінії електропередач. Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, повідомляє пресслужба відомства.

Однак Гроссі наголосив, що ситуація з енергопостачанням ЗАЕС залишається вкрай напруженою.

Підключення ЗАЕС до єдиної лінії електропередач напругою 330 кіловольт (кВ), що залишилася, – із шести таких резервних ліній до початку війни – було розірвано 1 березня через пошкодження на іншому березі Дніпра.

Роботи з відновлення лінії електропередач були ускладнені через складну безпекову ситуацію в південному регіоні.

Як до цього живилася ЗАЕС

До відновлення підключення лінії 330 кВ ЗАЕС живилася від єдиної магістральної лінії 750 кВ для зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки.

До початку війни у ЗАЕС було чотири лінії 750 кВ. Зараз лінія 330 кВ знаходиться під напругою і зберігається як резервна та готова до живлення ЗАЕС, якщо лінія 750 кВ стане недоступною або пошкоджена.

Новини за темою: Окупанти перешкоджають переведенню енергоблока №5 ЗАЕС у стан "холодний зупину"

Під час війни ЗАЕС сім разів втрачала енергопостачання за межами майданчика. Тому станція вимушена тимчасово використовувати аварійні дизель-генератори для отримання електроенергії.

"Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що підкреслює ненадійну ситуацію з ядерною безпекою та безпекою на майданчику", — зазначив Гроссі.

Російські окупанти можуть дистанційно підірвати ЗАЕС

Президент України Володимир Зеленський вважає, що ризик підриву Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) існує, і навіть якщо станцію передадуть під контроль Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), російські окупанти можуть підірвати її дистанційно. Про це глава держави 1 липня сказав в інтерв'ю іспанському виданню El Mundo.

Відповідаючи на запитання, наскільки високий ризик ядерної провокації росіян на ЗАЕС від 1 до 10, Зеленський заявив, що ситуація на електростанції "дуже складна".

"Але чи можна оцінити рівень божевілля Путіна за шкалою від 1 до 10?" Російський диктатор неконтрольований навіть на своїй території, і світ побачив це як під час підриву дамби Каховської ГЕС, так і під час озброєного "заколоту" ватажка терористів групи "Вагнера" Євгенія Пригожина", – прокоментував український лідер.

І зауважив, що ризик підриву ЗАЕС все ж є.

"Одні експерти кажуть, що підрив охолоджених реакторів не має жодних наслідків, інші – що має. Фактом є те, що станція замінована", – додав глава держави.

Наразі українській розвідці відомо, що на ЗАЕС є вибухівка і 5 тис. російських військових з важким озброєнням.

Раніше

У разі підриву Запорізької АЕС Україна може дізнатися про це лише через кілька годин, оскільки не має прямого доступу до радіаційного контролю через росіян. Про це на пресконференції сказав президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін.

"Нині маємо датчики радіаційного моніторингу на контрольованій Україною території на правобережжі, і за цими датчиками будемо відслідковувати. Якщо дійсно буде викид на Запорізькій атомній станції, матимемо інформацію через декілька годин. Якщо буде нормальна ситуація з повітрям, то буквально через декілька хвилин знатимемо про це", – сказав Котін.

Разом з тим міністр енергетики Герман Галущенко відзначив, що дуже сподівається, що присутні на станції представники МАГАТЕ у разі аварії якомога швидше передадуть інформацію про це в штаб-квартиру агентства та Україні.

У влади України є план на випадок теракту на ЗАЕС

Влада Запорізької області розробила відповідні плани дій на випадок реальної ядерної загрози і готова до будь-якого розвитку подій на Запорізькій АЕС, заявив голова місцевої ОВА Юрій Малашко у відеозверненні.

За словами очільника області, попри окупацію, на станції ситуація стабільна, радіаційний фон у нормі, рівень води в ставку-охолоджувачі в нормі, українські фахівці на місці.

Нагадаємо, раніше Зеленський розповів, що російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. 

Що робити та куди тікати, якщо РФ все ж таки наважиться на теракт на ЗАЕС, розповів командир взводу радіаційної розвідки Сергій Мирний. Деталі – тут.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням