USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС наразі стабільний, – "Енергоатом"

26.06.2023 09:03 324
Окупанти розмістили заміновану техніку біля чотирьох із шести енергоблоків станції
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) наразі стабільний. Попри підрив російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції (ГЕС), ситуація залишається стабільною та контрольованою, поінформували в пресслужбі "Енергоатома".

Так, станом на 08:00 26 червня фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі – поки становить 16,58 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.

"Рівень води в каналі ТЕС, звідки за необхідності підживлюється ставок ЗАЕС, – на рівні 11,15 м. Зауважимо, що протягом останнього часу рівень води в каналі суттєво не падає, його показники вже не залежать від Каховського водосховища", – йдеться у повідомленні.

Ситуація на ЗАЕС. 26 червня 2023 р.
Джерело: Енергоатом

Відзначимо, енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, тож відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій АЕС, – Буданов

Російські окупанти завершили підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції. Про це вчора, 25 червня, повідомив глава ГУР МО Кирило Буданов, додавши, що ситуація ніколи не була такою серйозною, як зараз.

Очільник української розвідки зазначив, що ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 годин до двох тижнів.

Також до аварії на ЗАЕС може призвести підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання до станції.

"(План теракту на ЗАЕС, – ред.) повністю розроблений і затверджений. Для прискорення катастрофи вони можуть використовувати технічні засоби", – уточнив Кирило Буданов.

Крім того, нагадав про мінування російськими військами ставка-охолоджувача ЗАЕС, а також повідомив про розміщення окупантами начиненої вибухівкою техніки біля чотирьох із шести енергоблоків станції.

"Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз", – наголосив глава ГУР МО.

Буданов також пояснив, що наказ держави-агресора вчинити теракт на ЗАЕС може бути спричинений поразкою російсько-окупаційних військ на лівому березі Дніпра – створення зони ядерного лиха Росія розглядає як запобіжник подальшому просуванню Сил безпеки і оборони України.

Водночас, за оцінкою начальника ГУР, існує ризик, що Московія може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як "превентивний захід", щоб зупинити наступальну операцію України і заморозити лінію фронту в нинішньому вигляді.

Росія готує теракт на ЗАЕС

Російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. Про це днями заявляв президент України Володимир Зеленський.

Глава держави повідомив, що прийшла доповідь української розвідки та Служби безпеки України.

"Розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції – терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього", – сказав український лідер.

За словами Зеленського, усі світові лідери та МАГАТЕ знають, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент своєї агресії, зокрема, тримаючи там зброю та військових.

"Ми передаємо всю наявну інформацію нашим партнерам – кожному у світі. Усі докази. Європа, Америка, Китай, Бразилія, Індія, арабський світ, Африка – усі країни, абсолютно всі мають це знати. Міжнародні організації… Усі", – додав Зеленський. 

Ситуація на окупованій Запорізькій АЕС є вкрай нестабільною

Про це нещодавно заявив гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі, йшлося у звіті організації.

Очільник МАГАТЕ назвав втрату Каховської ГЕС "катастрофою для всього регіону".

"Ситуація з ядерною безпекою на Запорізькій атомній електростанції є вкрай нестабільною. Втрата Каховського водосховища стала катастрофою для регіону, а також додала серйозних труднощів для цієї великої атомної електростанції. Зараз як ніколи всі сторони повинні цілком дотримуватися основних принципів МАГАТЕ, спрямованих на запобігання ядерній аварії", – прокоментував Гроссі.

У звіті також зауважували, що МАГАТЕ відомо про повідомлення про мінування біля ставка-охолоджувача. Однак під час візиту генерального директора, включно зі ставком-охолоджувачем, мін на місці не виявили.

"МАГАТЕ відомо про попереднє розміщення мін за межами периметра заводу, про що агентство повідомляло раніше, а також у певних місцях усередині, які, як пояснив персонал служби безпеки, були з оборонною метою", – йдеться у документі.

Які провокації росіяни готували на ЗАЕС?

6 травня російські війська заявили про зупинку Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), повідомляв міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За словами мера, вороги тоді інформували про зупинку роботи всіх блоків Запорізької АЕС.

Водночас представники МАГАТЕ повідомляли про факт розміщення російськими окупантами військової техніки, зброї та вибухівки у приміщенні турбінного відділення енергоблока №4 Запорізької АЕС. 

Окрім того, наприкінці липня 2022 року російські військові розмістили в машинній залі енергоблока №1 ЗАЕС важку військову техніку з боєкомплектом, а також зброю та вибухівку. А на початку серпня 2022 року інспекція отримала інформацію щодо розміщення воєнної техніки також і в машинному залі енергоблока №2 ЗАЕС.

Також до Держатомрегулювання неофіційними каналами надходила інформація стосовно зберігання техніки, зброї та вибухівки в інших виробничих приміщеннях ВП "Запорізька АЕС", в тому числі у ремонтно-механічних майстернях та на дахах енергоблоків.

А у Міноборони Британії повідомляли, що російські війська облаштовують бойові позиції з мішків із піском на дахах реакторів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). За даними британської розвідки, після того, як РФ почала контролювати ЗАЕС з березня 2022 року, – це перша ознака того, що будівлі реакторів враховуються при плануванні тактичної оборони.

Там зауважили, що цей крок збільшує ймовірність пошкодження систем безпеки ЗАЕС, якщо навколо Запорізької АЕС будуть бойові дії.

Джерело: Міноборони Британії / Twitter

Наголошується, що у разі виникнення аварійної ситуації на ЗАЕС із потенційно можливим виходом радіоактивних речовин у навколишнє середовище, наслідки відчує не лише Україна – вони матимуть транскордонний характер.

Читайте також:
Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон Роботодавець може звільнити працівника за колабораціонізм: Рада ухвалила закон
Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує Окупанти, ймовірно, прорвалися в Очеретине: Чим це загрожує
У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото У РФ побільшало танків-сараїв: Помічені нові версії. Фото
Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів Двоє прикордонників переправили за кордон 207 ухилянтів